Nederland vergrijst, de vraag naar zorg neemt toe en het tekort aan personeel groeit. Een vernieuwende blik op de ouderenzorg is dus nodig. De BuurtWoongroep stimuleert de sociale verbondenheid.
Read MoreWoningsplitsing is een kansrijk instrument om snel extra zelfstandige woningen toe te voegen. Acht woningcorporaties laten zien waar je rekening mee moet houden bij het splitsen van woningen. Van praktische tips tot aandachtspunten in de samenwerking met de gemeente.
Read MoreEr is nog steeds geen goede oplossing voor ouderen die niet thuis kunnen blijven wonen, maar ook niet naar een verpleeghuis gaan. Els van Daal (KBO-Brabant) aan het woord in het Eindhovens Dagblad.
Read MoreWonen en zorg in Nederland lopen vast. Een gezamenlijk en inspirerend gedachtegoed is het fundament voor een toekomstbestendige wijkaanpak. Het Academy on age-friendly environments in Europe (AFEdemy) concept biedt hiervoor inspiratie, handvatten en tools.
Read MoreDe Sint Jozefkerk in Geldrop wordt omgevormd tot een plek waar jong en oud in een zorgzame leefomgeving samenleven. Samen met de wijk creëren we in dit historische en mooie gebouw een plek waar ruimte is voor veilig wonen, spontane ontmoeting en vooral veel aandacht.
Read MoreIn Luyksgestel is het gesprek gevoerd over fijn langer zelfstandig thuis wonen. Met ondermeer de dorpsondersteuner, actieve bewoners, de gemeente en ondernemers. Bekijk en beluister het in onderstaand filmpje.
Read MoreOp donderdag 30 november 2023 kwamen 50 geïnteresseerden bij elkaar in Waalre om meer te horen over doorstroming van senioren. Lees hier de terugkoppeling.
Read MoreEen van de versnellingsacties van Het Juiste Thuis betreft het verbinden van generaties. Bij deze actie gaan we leren van de ervaringen die worden opgedaan bij het Burgerberaad traject in de Gemeente Den Bosch.
Read MoreSteeds meer woningcorporaties zijn of willen actief aan de slag met doorstroming. Als middel om huishoudens gedurende hun leven passend te kunnen laten wonen. De gereedschapskist doorstroming geeft handvatten.
Read MoreElke 4 minuten belandt een 65-plusser op de Spoedeisende Hulp (SEH) na een val. Dit aantal was in 2022 ten opzichte van het jaar daarvoor met 11 procent toegenomen tot 117.000 ouderen per jaar. Terwijl de druk op verzorgings- en ziekenhuizen onverminderd hoog is.
Read MoreWoningsplitsing in het landelijk gebied heeft potentie. Deze publicatie deelt de resultaten van gesprekken kleinere gemeenten die aangeven geïnteresseerd te zijn in woningsplitsing of daar al mee bezig zijn.
Read MoreEen gezamenlijke aanpak door verschillende partijen en het voeren van gesprekken met ouderen draagt bij aan doorstroming van senioren op de woningmarkt. Download de toolkit om lokaal of regionaal tot een doorstroomaanpak te komen.
Read MoreDe gemeente Woensdrecht heeft duidelijke regels opgesteld voor het plaatsten van mantelzorgwoningen. Deelnemende ouderenorganisatie KBO vind dit navolgingswaardig voor onze regio. Doe er je voordeel mee in jouw gemeente!
Read More"De Schijf van Vijf" ondersteunt ouderen bij het behouden van hun zelfstandigheid en het genieten van een hoogwaardige levensstijl in hun eigen vertrouwde omgeving.
Read MoreOp 9 oktober hebben we met ruim 30 geïnteresseerden van gemeenten, woningcorporaties, zorg- en welzijn en ouderen een projectbezoek gebracht aan Gestel in Eindhoven. We waren daar te gast bij het project “Doe mee met 4W”. Over samenwerken aan wonen, werken en welzijn in de wijk.
Read MoreTwee handige overzichten die inzicht geven in de mogelijkheden van woonvormen; bijvoorbeeld optoppen, micro-woningen, maar ook geclusterd wonen. De documenten zijn tevens terug te vinden op onze download-pagina onder het kopje ‘Woonvormen’.
Read MoreWebinar “Financiële kansen voor duurzame woonzorg initiatieven”
Naar aanleiding van het webinar van 3 juli jl. hierbij het overzicht van de verschillende regelingen op een rijtje.
Onderteken ook het manifest ‘gezond ouder worden doe je samen in de buurt’, waarin de bewindslieden Conny Helder, Karien van Gennip, en Hugo de Jonge worden opgeroepen om de zorg te ontschotten en werk te maken van buurtinitiatieven.
Read MoreBurgerparticipatie kan ervoor zorgen dat de woonzorgvisie beter aansluit bij de bewoners. Zo kom je erachter hoe visie en beleid valt bij de direct betrokkenen. Daardoor kan je komen tot slimmere en creatievere ideeën. De waarom is helder, maar hoe doe je dat dan? Hoe kunnen gemeenten gebruikmaken van de expertise van hun bewoners? Hoe betrek je hen bij het opstellen van de visie?
Read MoreEen analyse van de woonzorgopgave in de gemeente/regio vormt de basis voor een goede woonzorgvisie. Door de lokale situatie, wensen, trends en ontwikkelingen in beeld te brengen komt u erachter wat precies de lokale opgaven zijn op gebied van wonen, zorg, welzijn en leefbaarheid. En weet u wat u te doen staat.
Read More