Terugkoppeling workshop BuurtWoongroep

De sociaal ontwerpers van We Are Social Rebels organiseerden op 1 februari 2024 bij Bestwijzer speciaal voor samenwerkingsverband Het Juiste Thuis een workshop over De BuurtWoongroep.

De aanwezige geïnteresseerden wilden meer weten over het bouwen aan buurten waar mensen:

  • van alle leeftijden samenwonen en leven;

  • zorg en ondersteuning krijgen;

  • én iets voor elkaar betekenen.

Sociale verbondenheid tussen generaties vanuit de gedachte: een ons welzijn bespaart een kilo zorg

Van vergrijzing naar verzilvering

Nederland vergrijst, de vraag naar zorg neemt toe en het tekort aan personeel groeit. Een vernieuwende blik op de ouderenzorg is dus nodig. Veel ouderen willen nog van betekenis zijn en in hun eigen, vertrouwde wijk blijven wonen. Daarom ontwikkelde We Are Social Rebels samen met ActiZ de BuurtWoongroep; een nieuwe samenleefvorm die de sociale verbondenheid tussen ouderen en andere generaties stimuleert, zodat ouderen langer in hun eigen buurt kunnen blijven wonen. Van vergrijzing naar verzilvering!

De BuurtBox

Voor de BuurtWoongroep maakte We Are Social Rebels de BuurtBox, een houten bak met 9 doosjes erin die alle stappen van het proces vormen. Zo kan elke groep buurtbewoners hun eigen buurtwoongroep starten, alle interventies zijn hierin opgenomen. Enthousiaste buurtbewoners krijgen hiermee iets concreets in handen om hun dromen voor de buurt waar te maken.


De Workshop

Na de opening door wethouder Stan van der Heijden (Best) en projectleider Het Juiste Thuis Francine Linssen, gaven Eva de Bruijn en Mirthe Vos van We are Social Rebels een presentatie. Deze ging over het gedachtegoed achter de BuurtWoongroep, de praktische toepassing ervan en de eerste ervaringen (in de gemeentes Roermond en Roosendaal).

Vervolgens kreeg iedereen de gelegenheid om de BuurtBox en de straatinterventie ‘het Recept voor de Buurt’ te bekijken en met elkaar in gesprek te gaan. En gingen de aanwezigen zelf aan de slag met de vraag hoe het gedachtegoed van de BuurtWoongroep een antwoord zou kunnen zijn bij de eigen vraagstukken. Vragen en tips uit de zaal die hierbij aan de orde kwamen, waren onder meer:

  1. Maak zorgvoorzieningen onderdeel van de buurt (zoals bij Buurtzorg) en breng zorg & welzijn zo dicht mogelijk bij elkaar.

  2. Bouw verder op wat er al is in de buurt; slaan mensen aan op leefbaarheid (afval, veiligheid), dan kun je dat als basis nemen om op voort te borduren (bijvoorbeeld met behulp van de BuurtBox).

  3. Professionals moeten leren te stoppen met het ‘uitrollen’ van oplossingen en in plaats daarvan de bewoners echt aan zet laten.

  4. Hoe hou je het gedeelde gevoel van urgentie levend (als je het tempo van de bewoners volgt)

    • Antwoord uit de zaal: borg dat bewoners langjarig verder kunnen en terug kunnen vallen op professionals indien nodig;

    • We Are Social Rebels werkt ook aan een “train-de-trainer” opzet zodat bewoners en/of professionals (van elkaar) kunnen leren hoe ze de BuurtBox het beste in kunnen zetten.

  5. Wat levert het op? Kan dat meetbaar worden gemaakt in termen van Brede Welvaart?

    • Mogelijk dat Het Pon-Telos hier een rol bij kan spelen.

  6. Diversiteit is een punt dat aandacht verdiend (jong/oud, verschillende achtergronden; voelt iedereen zich welkom?)

  7. Wat zijn de kosten? Dat hangt af van wat er precies aan We Are Social Rebels gevraagd wordt. Neem gerust contact op voor een indicatie.

Tot slot was er een terugkoppeling en gelegenheid om na te praten onder het genot van een heerlijke lunch, verzorgd door Archipel locatie Nazareth. Wat opviel was het grote enthousiasme bij de deelnemers. Het zou ons niet verbazen als hieruit initiatieven ontstaan in bijvoorbeeld Best, Nuenen, Veldhoven, Valkenswaard en Son & Breugel.

We hebben afgesproken dat deelnemers het bij Francine kunnen melden als ze nieuws hebben zodat ervaringen gedeeld en samenwerkingspartners gevonden kunnen worden.


Presentatie

De presentatie over de BuurtWoongroep is te downloaden op onze pagina ‘naslagwerk bijeenkomsten’.



februari 2024