Overzichtsartikel met geleerde lessen van woningcorporaties met woningsplitsing

Woningsplitsing is een kansrijk instrument om snel extra zelfstandige woningen toe te voegen. Acht woningcorporaties laten zien waar je rekening mee moet houden bij het splitsen van woningen. Van praktische tips – zoals het maken van een analyse van je woningvoorraad en het tijdig betrekken van aannemer en architect – tot aandachtspunten in de samenwerking met de gemeente. Deze en andere geleerde lessen uit de praktijk lichten we in dit artikel toe.

Splitsen is net als woningdelen een goede oplossing om het groeiende aantal alleenstaanden, spoedzoekers en kwetsbare doelgroepen te kunnen huisvesten. De meeste woningcorporaties bezitten nog veel grote eengezinswoningen, appartementen en maisonnettes uit de jaren 70 en 80. Woningen voor gezinnen, die ze nu vaak ‘maar’ aan de groeiende groep alleenstaande aanbieden met een extra korting op de huurprijs bovenop de standaard korting. Dat klinkt mooi, maar in de praktijk draagt dat juist bij aan de huidige tekorten op de woningmarkt. In 40% van alle huizen woont momenteel slechts één persoon.

Splitsen duurzamer en sneller dan nieuwbouw

Het splitsen van woningen biedt uitkomst. Met woningsplitsing zijn relatief snel betaalbare zelfstandige wooneenheden toe te voegen, waardoor er minder nieuwbouw nodig is. De kleine wooneenheden bieden met hun prijs-kwaliteitverhouding wat meer variatie in huurprijs en product. Door het splitsen van woningen stoten we minder CO2 en stikstof uit dan bij traditionele nieuwbouw en gaan we spaarzaam om met de krappe beschikbare ruimte in Nederland. Splitsen is bovendien in tegenstelling tot veel nieuwbouw ook nog eens rendabel. Dat laatste bleek uit het praktijkonderzoek dat Platform31 deed onder acht woningcorporaties die al woningen bouwkundig splitsten. We interviewden deze woningcorporaties over hun aanpak en ervaringen met woningsplitsen en vroegen hen om tips voor collegacorporaties en voor gemeenten. Dat helpt woningcorporaties die zich oriënteren op woningsplitsen of hierin al stappen zetten. Bouwkundig splitsen en zachte splitsing behoren tot de zeven varianten van woningdelen die Platform31 onderscheidt.

Geleerde lessen uit de praktijk

Te splitsen woningen zijn rond 100 m2

Veel woningcorporaties houden een woninggrootte van ongeveer 100 m2 aan als zijnde geschikt om te splitsen. Een aantal hanteert ook criteria voor beukmaten, de minimale diepte van de woning of een specifieke bouwperiode. Welk criteria woningcorporaties hanteren hangt sterk af van de woningvoorraad van de woningcorporaties, de woningmarkt en de technische eisen die corporaties stellen aan splitsing. Eén van de woningcorporaties – Wooncompagnie – heeft criteria en een stroomschema opgesteld om te bepalen welke woningen wel en niet splitsbaar zijn. 2 De meeste nieuwe zelfstandige woningen die ontstaan zijn rond de 50 m2, maar kleiner en groter komt ook voor. De oppervlakte van de nieuwe woningen wordt vaak mede bepaald vanuit minimale eisen die de gemeente stelt in regelgeving.


december 2023