Hierbij de top tien van de meestgestelde vragen.
Staat jouw vraag er niet tussen? Laat het ons weten via francine@hetjuistethuis.nl
-
Het Juiste Thuis is een samenwerkingsverband van gemeenten, woningcorporaties, zorg- en welzijnsorganisaties en ouderen(-vertegenwoordigers) in Zuidoost-Brabant. Het doel van het samenwerkingsverband is dat er sneller en meer oplossingen komen waarmee senioren fijn langer zelfstandig wonen. Dit wil Het Juiste Thuis bereiken door een intensievere samenwerking van gemeenten, woningcorporaties, zorg- en welzijnsinstellingen en ouderen(-vertegenwoordigers) op het gebied van kennisdelen, innoveren en het regionaal matchen van vraag en aanbod.
Met oplossingen bedoelen we bijvoorbeeld:
Stimuleren realisatie geschikte woningen voor senioren in bestaande bouw, (geclusterde) nieuwbouw en zelfbouw (CPO, derde bouwstroom);
Vergroten doorstroming;
Een fijnere, zorgzame leefomgeving voor een vergrijzende samenleving.
Het samenwerkingsverband Het Juiste Thuis vormt hiermee tevens een regionale uitwerking van het manifest ‘Een (t)huis voor senioren in Brabant’ van het Brabants Netwerk Wonen-Zorg-Welzijn.
Op 19 april 2023 hebben 33 organisaties een Intentieovereenkomst ondertekend waarmee het Samenwerkingsverband officieel van start is gegaan. Gemeenten, woningcorporaties, zorg- en welzijnsorganisatie en ouderenvertegenwoordiging die nog niet ondertekend hebben, zijn van harte welkom om alsnog aan te sluiten.
-
De organisatie van het samenwerkingsverband bestaat uit een stuurgroep met bestuurders en een kerngroep met ambtelijke/beleidsvertegenwoordiging vanuit gemeenten, corporaties, zorginstellingen en ouderenorganisaties.
De stuurgroep stuurt inhoudelijk aan en controleert op de te behalen resultaten.
De kerngroep zorgt met de achterban voor de uitvoering van de activiteiten. In iedere werkgroep zit vertegenwoordiging vanuit de kerngroep. Kijk hier voor meer informatie over de werkgroepen.
Er is een externe projectcoördinator (Francine Linssen) die het projectmanagement verzorgt.
Het samenwerkingsverband wordt gefinancierd door een subsidie van de Provincie Noord-Brabant in combinatie met cofinanciering door deelnemers van Het Juiste Thuis.
De financiële administratie wordt verzorgd in samenwerking met de Gemeente Geldrop-Mierlo aan de hand van een vooraf opgestelde begroting.
-
De stuurgroep bestaat uit de volgende personen:
• Mathil Sanders-de Jonge, wethouder sociaal domein, Gemeente Geldrop-Mierlo
• Mieke Verhees, wethouder wonen, Gemeente Eindhoven
• Veronique Zeeman, wethouder sociaal domein, Gemeente Best
• Kees Vortman, wethouder sociaal domein, Gemeente Waalre
• Eppie Fokkema, voorzitter Raad van Bestuur Archipel Zorggroep (ook namens VVT Zuidoost-Brabant)
• Leo Bisschops, voorzitter KBO Brabant (ook namens PVGE)
• Luc Severijen, directeur bestuurder woonstichting ‘thuis (ook namens de woningcorporaties MRE)
• Colette de Vries, programmadirecteur Precies! de juiste zorg voor mij -
De kerngroep bestaat uit de volgende personen:
Linda te Raa, Adviseur strategie, woonstichting ‘thuis
Frank Hendriks, Manager Zorgondersteuning, Archipel Zorggroep
Els van Daal, projectcoördinator wonen en zorg senioren, KBO Brabant
Sharzad Hassasian (tijdelijk), beleidsmedewerker volkshuisvesting, Gemeente Geldrop-Mierlo
Linda de Wildt, beleidsadviseur wonen en zorg, Gemeente Eindhoven
Corine Remmers, manager wonen, WoCom
Francine Linssen, coördinator Het Juiste Thuis (zzp)
-
De Stuurgroep van Het Juiste Thuis, die in 2022 is voortgekomen uit de Taskforce Wonen & Zorg, is opdrachtgever voor het project. De projectcoördinator is aangesteld door de Stuurgroep. De intentieovereenkomst die op 19 april 2023 door de eerste deelnemende partijen is ondertekend, is opgesteld in nauw overleg met de Stuurgroep, de Kerngroep, de juristen en de provincie Noord-Brabant (trekker Brabants Netwerk Wonen-Zorg-Welzijn).
-
We hebben getracht dit bij te houden maar zijn ingehaald door de realiteit dat de provincie dit inmiddels bijhoudt. Daarnaast zijn er nieuwe activiteiten, zoals een werkgroep die werkt aan een nieuwe regionale woon-zorg-welzijn analyse. Via deze link vind je de laatste stand die bij ons bekend is.
Klopt er iets niet? We horen het graag via francine@hetjuistethuis.nl
-
Dit project heeft een focus op wonen-zorg-welzijn voor senioren. Het gaat om regionale samenwerking in Zuidoost Brabant en er is zoveel mogelijk een relatie met de fysieke leefomgeving. Ook verbinden wij overheid (provincie en gemeenten) met zorg- en welzijnsinstellingen, woningcorporaties en ouderen vertegenwoordiging op regionaal nivo en is het gericht op bestuurders. Bij ons beste weten is er geen ander platform dat hierin voorziet.
-
De keuze voor senioren is bewust gemaakt. Wij zijn van mening dat deze doelgroep meer aandacht verdient, vooral in die fase waarin zij nog niet urgent ge(her)huisvest moeten worden. Ook denken we dat deze - vaak stille - doelgroep een sleutelrol kan vervullen bij de doorstroming en zijn we voorstanders van het huisvesten van gemengde doelgroepen (magic mix, meergeneratie wonen). Tegelijkertijd erkennen we dat gemeenten al hun kwetsbare doelgroepen moeten bedienen en bijvoorbeeld een apart overleg hiervoor dus niet opportuun is. Gelukkig kunnen zaken over wonen en zorg senioren tegenwoordig worden geagendeerd voor het MRE-portefeuillehoudersoverleg Ruimte & Wonen.
-
Aanvankelijk (t/m september 2023) was de intentieovereenkomst er alleen voor gemeenten, zorg- en welzijnsinstellingen, woningcorporaties en ouderenvertegenwoordigers die in Zuidoost Brabant meedoen om versneld te zorgen voor oplossingen waarmee senioren fijn langer zelfstandig kunnen wonen. Natuurlijk hebben we daar ook andere partijen bij nodig - zoals ontwikkelaars, investeerders, innovators en intermediairs - en die kennen en betrekken we ook zeker. Sinds oktober 2023 kunnen 'derde partijen' ook deelnemen en de intentieovereenkomst tekenen, mits de toegevoegde waarde voldoende is.
-
Het is de eigen keuze en verantwoordelijkheid van iedere aangesloten organisatie om meer of minder bij te dragen en gebruik te maken van het aanbod op het kennisplatform, bijeenkomsten etc. Wij gaan daar niet actief achteraan. Wel is het zo dat wij als samenwerkingsverband natuurlijk meer kunnen bereiken als wij meer actieve deelnemers in de werkgroepen hebben en actieve deelnemers kunnen invloed uitoefenen op de zaken die (als eerste) opgepakt worden en daar dus extra profijt van hebben. De samenwerking loopt in principe voor drie jaar (van 2023 tot en met 2025), dus het kan ook zo zijn dat sommige organisaties dit jaar wat meer bijdragen en anderen in de komende jaren.
Deelname bijeenkomsten 2024
Vanaf 2024 zullen onze bijeenkomsten alleen nog toegankelijk zijn voor deelnemende organisaties die de intentieovereenkomst ondertekend hebben.
Werkgroepen
Doet jouw organisatie al mee mee? Sluit je dan ook aan bij één van onze werkgroepen waar we vorm, inhoud en resultaat gaan geven aan de uitgangspunten van de intentieovereenkomst.