Ouderen kiezen vaker voor mooie zorgvilla, maar missen goede zorg als ze achteruitgaan
Ruim tien jaar na het opheffen van verzorgingshuizen is er nog steeds geen goede oplossing voor ouderen die niet thuis kunnen blijven, maar ook niet naar een verpleeghuis gaan. In zorgvilla’s krijgen ze veelal minimale zorg, waardoor ouderen onnodig in ziekenhuizen belanden. ,,Als je een kroeg wil beginnen, heb je meer papieren nodig dan voor een zorgvilla.
Het kabinet-Rutte II besloot in 2012 om verzorgingshuizen te sluiten. Ouderen moeten langer thuis blijven en gaan alleen nog naar een verpleeghuis als het echt niet anders kan. Senioren die minder zorg nodig hebben, moeten zelf een huis betalen en krijgen een indicatie voor zorg. Daarvan kunnen ze thuis zorg inschakelen, bijvoorbeeld om ze uit bed te helpen.
Bedrijven, maar ook woningcorporaties en zorginstellingen springen in dat gat dat is ontstaan. Inmiddels zijn er honderden particuliere woonzorgcomplexen voor ouderen. Senioren huren of kopen zelf een appartement - soms voor hoge bedragen - en via hun zorgbudget wordt thuiszorg ingekocht. Vooral bij mensen die veel zorg nodig hebben, schuurt het echter. ,,Het wonen is goed geregeld, maar de zorg niet altijd. Die moet je wel kunnen bieden, want de gezondheid van ouderen wordt er niet beter op. Vaak kiezen juist mensen die niet alleen thuis kunnen blijven voor zo’n woning. Die complexen proberen de krenten uit de pap te halen, want als iemand zwaardere zorg nodig heeft, moet die alsnog naar een verpleeghuis verhuizen’’, weet Els van Daal van ouderenorganisatie KBO Brabant.
Klinisch geriaters, specialisten ouderengeneeskunde, ouderenpsychiaters, internisten en huisartsen constateren dat meer ouderen in de problemen komen die in appartementen met zorg wonen. Zij maken zich er grote zorgen over en stellen dat de zorg beter moet.
‘Als dementie vordert, krijgen ouderen complexere problemen’
Zeker bij senioren met dementie gaat het regelmatig fout als hun gezondheid achteruitgaat, zegt Esther Cornegé-Blokland, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie. ,,Als de dementie vordert, krijgen ouderen complexere problemen. Ze gaan dwalen, lopen weg, worden ontzettend achterdochtig, gaan roepen. Die mensen hebben meer begeleiding nodig, maar dat kan zo’n huis niet bieden.”
Terwijl bij verpleeghuizen een vaste specialist ouderengeneeskunde is betrokken, geldt dat voor zulke zorgvilla’s niet altijd. ,,Als er iets aan de hand is, worden ze sneller naar het ziekenhuis verwezen’’, constateert Cornegé-Blokland. Ze krijgt bijval van tientallen afdelingen voor klinische geriatrie in ziekenhuizen. Zij zien ouderen op de eerste hulp belanden, omdat ‘ze ’s nachts onrustig zijn of omdat de zorg het niet meer aankan’.
Bovendien lopen ziekenhuizen er tegenaan dat het lastiger is om deze patiënten te ontslaan. Na een opname kunnen ouderen veelal niet naar huis, omdat de zorgvilla niet de juiste zorg kan bieden. Cornegé-Blokland: ,,De zorgbelasting was al te hoog, horen we dan. Of er is geen hoog-laagbed. Dat moet dan eerst besteld worden.”
december 2023