Slimme, gezonde en leeftijdsvriendelijke omgevingen

Wonen en zorg in Nederland lopen vast. Een gezamenlijk en inspirerend gedachtegoed is het fundament voor een toekomstbestendige wijkaanpak. Het Academy on age-friendly environments in Europe (AFEdemy) concept biedt hiervoor inspiratie, handvatten en tools.

Door de decentralisaties zijn veel overheidstaken afgewenteld op gemeenten. Voor wonen, zorg en ondersteuning betekende dit dat gemeenten in grotere mate verantwoordelijk werden voor het organiseren en financieren hiervan. De zorg wordt bovendien steeds meer aan huis en ambulant georganiseerd. Deze trend is enerzijds het gevolg van bezuinigingen, omdat men ervanuit gaat dat zorg aan huis en het langer thuis wonen goedkoper is. Anderzijds sluit het idee vaak aan bij de wensen van inwoners zelf. Daarnaast is verhuizen door het gebrek aan geschikte levensloopbestendige en betaalbare woningen vaak niet mogelijk.

Uitdagingen

Decentralisatie en de verschuiving naar zorg en ondersteuning aan huis veroorzaken, in combinatie met vergrijzing, verschillende uitdagingen. Zo hebben ouderen door het langer thuis wonen vaak complexere zorg- en ondersteuningsvragen en is er voor gemeenten veel minder budget beschikbaar om ondersteuning te bieden (Schuurmans, Van der Woerd, Bal & Wallenburg, 2022). 

Bovendien wordt de zorg die burgers nu aan huis ontvangen vaak geleverd door een heel scala aan professionals van wie geacht wordt dat zij samenwerken en hun werkzaamheden op elkaar afstemmen. Dit is in de praktijk echter lang niet altijd het geval en door het nijpende personeelstekort in de zorg zeker niet vanzelfsprekend. De vraag is dus hoe toekomstbestendig wonen en zorg in Nederland is en hoe we onze buurten zo kunnen inrichten dat mensen er lang en gelukkig kunnen blijven wonen. Een nieuwe visie en gedachtegoed op het ondersteunen van burgers in hun eigen omgeving kan hier mogelijk bij helpen.

Foto: website Sociaalbeste


december 2023