Project Jozefkerk Geldrop-Mierlo in de spotlight
Iedere maand lichten we hier een project uit dat in onze regio bijdraagt aan oplossingen waarmee ouderen langer zelfstandig kunnen wonen.
Deze maand staat de Sint Jozefkerk in Geldrop in de schijnwerpers. Dit Rijksmonument wordt omgevormd tot een plek waar jong en oud in een zorgzame leefomgeving samenleven (geplande oplevering mei 2024).
Futuris Zorg en Werk verzorgt de verhuur van studio’s aan jongeren met autisme en zelfstandige woonzorg appartementen aan ouderen met een indicatie vanuit de wet langdurige zorg. ODAzorg biedt daarbij zorg, begeleiding en dagbesteding op basis van een VPT (Volledig Pakket Thuis), waarmee zij langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Het gaat om kleine appartementen van 40 tot 50 m² binnen het sociale huursegment.
Daarnaast zijn er ook huiskamers waar mensen elkaar kunnen treffen en is er een grote algemene ruimte. Bovendien zal de Sint Jozef kerk ruimte bieden aan een fysiotherapiepraktijk waarmee wordt samengewerkt aan preventie (denk aan meer bewegen en valpreventie). De voormalige kapel gaat dienstdoen als ontmoetingsruimte voor bewoners en buurtbewoners. Daarvoor wordt afgestemd met welzijnsinstantie LEV.
Wat als..?
Naast het heugelijke feit dat het na vele jaren gelukt is om dit van de grond te krijgen en zo’n transformatie op zichzelf al een mooie prestatie is, zijn er ook zorgen van de kerngroep van Het Juiste Thuis. Want wat gebeurt er als de ouderen niet meer in staat zijn om op deze manier zelfstandig te wonen en wat is de belasting op de plaatselijke huisartsen?
We vroegen het aan Henk Gloudemans, directeur van ODAzorg: “Het gaat om zelfstandig wonen voor ouderen die nog redelijk vitaal zijn. Het concept is erop gericht om hen zo lang als het prettig is in de voormalige kerk te laten wonen, indien nodig met gebruikmaking van 24-uurs zorg. Voor wat betreft de druk op de plaatselijke huisartsen is het belangrijk om te weten dat de appartementen in eerste instantie bedoelt zijn voor vitale ouderen uit de buurt en uit Geldrop. Die houden hun vertrouwde huisarts. Maar indien bewoners en huisartsen aangeven dat het teveel wordt, dan zal een specialist ouderenzorg worden ingehuurd.”
In gesprek blijven
ODAzorg heeft in Schijndel echter de ervaring dat dat (nog) niet nodig is en dat het vooral belangrijk is om steeds in gesprek te blijven met zowel bewoners als de zorgverleners en bij te sturen waar nodig. Zo maken en behouden ze een zorgzame leefomgeving! Mathil Sanders, Wethouder in Geldrop en bestuurlijk trekker van Het Juiste Thuis, reageert: “We zijn blij dat Geldrop-Mierlo al enkele jaren aandacht heeft voor wonen en zorg en de beschermde woonbehoefte van jongeren en ouderen. Samen met de wijk creëren we in dit historische en mooie gebouw een plek waar ruimte is voor veilig wonen, spontane ontmoeting en vooral veel aandacht.”
januari 2024