Overzicht financiële regelingen woonoplossingen
Naar aanleiding van de webinar “Financiële kansen voor duurzame woonzorg initiatieven” van 3 juli 2023, hierbij het overzicht van de verschillende regelingen op een rijtje.
Het Rijk (RVO)
Stimuleringsregeling Wonen en Zorg
Bent u als particulier of sociale ondernemer initiatiefnemer van een innovatieve en kleinschalige geclusterde woonvorm voor overwegend 55-plussers? Eventueel gecombineerd met zorg? Wellicht kunt u dan gebruik maken van de Stimuleringsregeling Wonen en Zorg (SWZ).
Stimuleringregeling Ontmoetingsruimte (tot eind 2023)
Steeds meer 55-plussers vinden het fijn om in een woonvorm te wonen waar het gemakkelijk is anderen te ontmoeten en elkaar te ondersteunen. Burgerinitiatieven, woningcorporaties, zorginstellingen en marktpartijen bouwen hiervoor ontmoetingsruimten met de subsidie Stimuleringsregeling ontmoetingsruimten in ouderenhuisvesting (SOO).
Stimuleringsregeling voor zorggeschikte wooneenheden in geclusterde woonvormen
Voor de subsidiëring van de onrendabele top bij realisatie van zorggeschikte wooneenheden binnen geclusterde woonvormen.
Subsidieregeling verpleegzorgplekken geclusterde woonvormen
Provincie Noord-Brabant
Subsidie voor collectieve wooninitiatieven
Wilt u samen met anderen woningen bouwen en er daarna zelf gaan wonen? Er is een budget van € 600.000 beschikbaar voor de oprichting van een initiatief, het doen van onderzoek naar de haalbaarheid van het woningbouwproject, en de benodigde project- en procesbegeleiding. Initiatieven waarvan de haalbaarheid is aangetoond, en waaraan de gemeente medewerking heeft toegezegd, kunnen een beroep doen op een renteloze lening voor het (voor)financieren van de ontwikkelkosten (kosten architect, adviseurs, enzovoorts), inclusief de benodigde project- en procesbegeleiding.
Provincie Limburg
Duurzaam Thuis-lening
Als u in uw huidige woning wilt blijven wonen. Inwoners van de gemeente Limburg kunnen een lening aanvragen voor het treffen van stimuleringsmaatregelen in of aan een bestaande woning en/of voor een investering in een project als aan één of meer van onderstaande doelen wordt bijgedragen:
Een besparing van het energiegebruik van de bestaande woning.
Het verhogen van het aandeel duurzame energiebronnen in de energievoorziening van de bestaande woning.
Het vergroten van de levensloopbestendigheid van de bestaande woning.
Gemeenten
Sommige gemeenten voeren een stimuleringslening Langer Thuis van Svn. Dit is vergelijkbaar met een Starterslening. U kunt hiermee zo lang mogelijk wonen in uw eigen huis in de fijne wijk waar u iedereen kent. Soms is het nodig om uw woning daarvoor aan te passen. Aanpassingen die ervoor zorgen dat u comfortabel en veilig woont. Nu én in de toekomst. Denk hierbij aan:
een badkamer voorzien van alle gemakken;
de slaapkamer verplaatsen naar de begane grond;
een traplift;
of andere maatregelen waardoor u langer en veilig thuis kan wonen.
Met de leningen van Svn financiert u deze aanpassingen aan uw woning. Op deze manier blijft u net zo lang in uw woning wonen als u wilt. Kijk op de site van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (Svn) of uw gemeente een Langer Thuis Wonen-lening biedt.
juli 2023