Kennisplatform
Doorstroming / woningmarkt
Een alternatief voor het aanpassen van de woning om langer zelfstandig te kunnen blijven wonen, is natuurlijk verhuizen. Verhuizen draagt bij aan het passender wonen van senioren én aan het verminderen van de woningmarktproblematiek.
Het zorgt ervoor dat grote en onderbenutte eengezinswoningen vrijkomen voor gezinnen en ouderen in een geschiktere woning terechtkomen. Daarmee worden de verhuisketens verlengd.
Bekijk hier alle gerelateerde publicaties
35 oudere Helmondse huurders hebben inmiddels hun grote huis verruild voor een kleinere woning. Zij deden dat via een speciale verhuisregeling voor senioren. Het is een poging om beweging te krijgen in de woningmarkt
Stel, je woont in een groot huis en hebt ruimte over. Dan kun je ervoor kiezen om als hospita een deel van je huis te verhuren, maar je kunt je woning ook opdelen. Je splitst je huis dan in twee of meer zelfstandige eenheden met ieder een eigen huisnummer
Nog twaalf jaar werken voor de boeg maar toch naar een soort seniorenwoning. Als het aan wethouder Harrie van der Laan van Zaanstad igt, kan dit binnenkort. Je laat een sociale huurwoning achter en gaat naar een kleiner gelijkvloers huis zonder zorgen over een hogere huur.
Door de krapte op de woningmarkt pakken corporaties de doorstroming van huurders in sociale huurwoningen voortvarend op. Dat vraagt wel extra aandacht, inzet én passende woningen.
Woningsplitsing is een kansrijk instrument om snel extra zelfstandige woningen toe te voegen. Acht woningcorporaties laten zien waar je rekening mee moet houden bij het splitsen van woningen. Van praktische tips tot aandachtspunten in de samenwerking met de gemeente.
Op donderdag 30 november 2023 kwamen 50 geïnteresseerden bij elkaar in Waalre om meer te horen over doorstroming van senioren. Lees hier de terugkoppeling.
Steeds meer woningcorporaties zijn of willen actief aan de slag met doorstroming. Als middel om huishoudens gedurende hun leven passend te kunnen laten wonen. De gereedschapskist doorstroming geeft handvatten.
Woningsplitsing in het landelijk gebied heeft potentie. Deze publicatie deelt de resultaten van gesprekken kleinere gemeenten die aangeven geïnteresseerd te zijn in woningsplitsing of daar al mee bezig zijn.
Een gezamenlijke aanpak door verschillende partijen en het voeren van gesprekken met ouderen draagt bij aan doorstroming van senioren op de woningmarkt. Download de toolkit om lokaal of regionaal tot een doorstroomaanpak te komen.
De behoefte aan woningen blijft onverminderd groot. Als gemeente Bergeijk doen we waar we sterk in zijn: we doen het samen. En we zorgen ervoor dat ideeën niet slechts ideeën blijven, maar dat we concreet bouwen.
Een geschikte woning voor langer zelfstandig thuis. Hoe benader, ontzorg en ondersteun je senioren om de stap naar een aantrekkelijke nieuwe woning te maken? Lees hier een aantal lessen en inzichten.