Leo Bisschops: 'Ouderen willen wel, ze hebben alleen een kontje nodig'

door Corrie de Leeuw, verslaggever Het Juiste Thuis

'Tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren. ' In het vaak geciteerde gedicht van Willem Elsschot voorkomen die wetten en bezwaren een moord binnen het huwelijk. Veel toehoorders bij de Regiobijeenkomst van Het Juiste Thuis zien hoe wetten en regels het bouwen (letterlijk en figuurlijk) van sociale, zorgzame gemeenschappen frustreren.

De teneur van veruit de meeste reacties op de spreekbeurt van architect Floris Alkemade luidt vrij vertaald: allemaal mooi en aardig maar kom vooral eens kijken bij ons in de praktijk. Dan piep je wel anders... 

Met de klok mee vanaf linksboven: Arnold Romeijnders, Huub Stroeks, Wil van de Laar, Floris Alkemade, Jelle de Jong en Leo Bisschops

Dwarsliggende parkeernormen en zorgregels

Wil van de Laar, bestuurder van thuiszorgorganisatie Zorgboog zegt dat ze soms zou willen roepen tegen een gemeente: Geef die buurt nou 20.000 euro en laat ze hun plannen uitvoeren. En dat de reactie vervolgens alleen maar een grote berg ambtelijke 'ja maars' is.

De Veldhovense zorgwethouder Huub Stoeks vind het duidelijk wel makkelijk gezegd: Betrek bewoners bij het maken van plannen, maar vraagt zich serieus af hoe je dat nou goed kan doen.

Jelle de Jong, die in Son en Breugel de wethoudersportefeuille volkshuisvesting en ruimtelijke ordening beheert, heeft het over dwarsliggende parkeernormen en zorgregels.

En Arnold Romeijnders, voorzitter van de dorpsraad in Steensel (en daar ook trekker van het project Zorgzaam Dorp), vertelt hoe ongelooflijk lastig het is om de gemeente mee te krijgen als het gaat over woningsplitsen.  

Maar zoals het een visionair betaamt, geeft Alkemade geen krimp onder de tsunami van weerbarstigheid. Dat een gemeente niet zomaar aan het woningsplitsen slaat, snapt hij wel. Dat is ook eigenlijk beginnen aan het verkeerde uiteinde. Alkemade: ,,Per wijk moet je kijken wat nodig is. Wat zegt de demografie? Kunnen hier de woningen van het gas? Is er meer groen nodig? En ja, een onderdeel voor deze wijk kan woningsplitsing zijn. En dan heb je een verhaal." 

De Veldhovense wethouder krijgt het advies om bewoners niet alleen te betrekken, maar ze ook onderdeel van het verhaal te maken, mede-probleemeigenaar zelfs. ,,En spreek ze aan op hun idealisme." 

In Wil van de Laar ziet Alkemade een bevlogen voorvechtster van de leefbare en zorgzame wijk: ,,Voel je weerstand bij de gemeente? Zorg voor een goed verhaal. Storm naar voren en toon heldenmoed." 

Ook van de door zorgregels geplaagde wethouder Jelle de Jong vraagt Alkemade onverschrokkenheid: ,,We hebben nieuwe helden nodig. Toon burgerlijke ongehoorzaamheid. Wees dan maar de eerste bestuurder die de gevangenis in gaat omdat hij de zorgregels niet naleeft." (Voor antwoord op de vraag of De Vries zoiets voor mogelijk houdt zie het filmpje....) 

Leo Bisschops' reactie op de discussie is van een andere orde. De voorzitter van de KBO Brabant ziet het allemaal niet zo somber in. Dat komt: hij heeft vertrouwen in de Nederlandse senioren. Waar de zorg en het omzien naar elkaar steeds meer overgenomen werden door professionals, ziet hij hoe ouderen in Brabant de verantwoordelijkheid al aan het terugnemen zijn, zoals bij het project in Steensel. En daar put hij hoop uit: ,,Ze hebben alleen soms een kontje nodig." 


We mogen de presentatie van Floris Alkemade helaas niet delen


april 2024