Dringend behoefte aan meer ouderenwoningen dreigt ook probleem zorg te worden
De tegenvallende bouwproductie kan met name ouderen lelijk opbreken. Er worden zo weinig nieuwe seniorenwoningen gebouwd dat ongelukken binnenshuis op de loer liggen.
Artikel uit De Gelderlander d.d. 6 mei 2024
Daarvoor waarschuwt ABN Amro, dat verwacht dat dit jaar minder dan drieduizend huizen voor ouderen gebouwd worden, ondanks een eerder beloofde ‘inhaalslag’. ,,We kunnen precies zien wat er in de pijplijn zit en er is sprake van een flinke achterstand’’, zegt econoom Paul Bisschop. ,,Überhaupt is het woningtekort natuurlijk een probleem, maar het dreigt het ook een probleem van de zorg te worden als ouderen niet in een passende woning zitten. Denk aan ongelukken die voorkomen hadden kunnen worden.’’
De bank baseert zich op de Cobouw Bouwberichten, waaruit blijkt dat er dit jaar slechts 2800 ouderenwoningen worden opgeleverd. Fors minder dan beoogd. Amper twee jaar geleden mikte het kabinet nog op een inhaalslag. Het doel was om tot en met 2030 minstens 290.000 ouderenwoningen te bouwen, zo’n 36.000 per jaar. Daarbij ging het om ‘nultredenwoningen’, geclusterde woonvormen en verpleegzorgplekken.
Lopen op de laatste benen
Het is al langer duidelijk dat de totale bouwproductie fors achterblijft. Het realiseren van geschikte ouderenwoningen heeft onder meer prioriteit om de zogeheten doorstroming op gang te brengen. Maar ABN Amro waarschuwt ook voor extra druk op de thuiszorg wanneer ouderen niet de mogelijkheid hebben naar een passende woning te verhuizen. ,,In de zorg lopen ze ook al op hun laatste benen’’, constateert Bisschop. ,,Het tekort aan ouderenwoningen gaat extra nijpend worden.’’
Ouderenbond ANBO-PCOB noemt het ook ‘uitermate verontrustend’ dat de doelstelling ver weg lijkt. ,,Passende woningen in fijne wijken voor senioren is een randvoorwaarde voor behoud van de zelfstandigheid en het voorkomen van een beroep op de zorg’’, aldus woordvoerder Eline Maarse.
Vooral de bouw van geclusterde woningen met gemeenschappelijke ruimtes is volgens de ouderenbond urgent. ,,Met de schaarse zorgcapaciteit en het beleid om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen, is het van belang dat verpleegzorg ook thuis aangeboden kan worden’’, zegt Maarse. ,,Dat lukt alleen als mensen min of meer bij elkaar wonen. Het leidt er ook toe dat mensen makkelijker naar elkaar omzien’’. De ouderenbond ziet nu al dat de kloof tussen een eigen woning en het verpleeghuis erg groot is als mensen zorg nodig hebben.
mei 2024