In gesprek met ... Arnold Romeijnders en José Meijer
Steensel geeft vorm aan ‘omzien naar elkaar’
door Corrie de Leeuw, verslaggever Het Juiste Thuis
Een thuis waarin je je fijn voelt en veilig. Dat wil iedereen. Maar zo’n plek vinden, of houden wordt steeds moeilijker naarmate je ouder wordt. Vooral voor mensen met een kleine beurs. ‘Het juiste thuis’ is een schaars goed. Over hoe daarmee om te gaan, gaat een reeks artikelen in onze maandelijkse nieuwsbrief.
Vandaag het derde interview uit de serie met Dorpsraadvoorzitter en oud-huisarts Arnold Romeijnders en dorpsondersteuner José Meijer.
Volgens oud-huisarts Arnold Romeijnders (69) is de analyse simpel: We werden rijker door het aardgas. We kregen het almaar drukker en werden steeds welvarender. En als wij of onze ouders hulp nodig hadden, dan huurden we die in. Nu is er gebrek aan geld en mensen om dat systeem van professionele hulp overeind te houden. En dus moeten we het weer zelf doen: omzien naar elkaar en elkaar helpen. In Steensel is Romeijnders kartrekker van een project waarbinnen precies dát gebeurt.
Arnold Romeijnders, tegenwoordig ook dorpsraadvoorzitter in Steensel, ziet de nood als een deugd: ,,Het leven is geven en nemen. Dat moeten we normaliseren. Daar wordt 't alleen maar leuker van." Binnen een zorgzame gemeenschap voelen mensen zich verantwoordelijk voor elkaar. En dat zal een verrijking van het leven betekenen, zo is zijn overtuiging. Uiteindelijk zelfs financieel: ,,Want ook hier geldt: een ons welzijn scheelt een kilo zorg", aldus Romeijnders.
De dorpsondersteuner is verbinder en spil...
Op voorspraak van de dorpsraad maakte de gemeenteraad van Eersel in april 2023 voor twee jaar geld vrij voor een dorpsondersteuner in Steensel. Die valt onder de werkgroep welzijn, wonen en zorg.
José Meijer (56) is de Steenselse dorpsondersteuner. Zij is vooral een verbinder. Van vrijwilligers met vrijwilligers. Van vrijwilligers met activiteiten. En vooral van vrijwilligers met mensen voor wie een beetje aandacht en het opgenomen worden in een sociale kring een wereld van verschil kan inluiden. En de dorpsondersteuner is een wegwijzer in het 'loketten-land' van de overheid.
Steensel is al een dorp met een sterke gemeenschapszin en een levendig verenigingsleven. En volgens de dorpsraad dus kansrijk als het er om gaat inwoners te motiveren en enthousiasmeren om meer naar elkaar om te zien en voor elkaar te doen.
...en zou een blijvertje moeten zijn
In Brabant zijn al verschillende gemeenten waarin dorpsondersteuners actief zijn. Al zijn de taakomschrijvingen nogal verschillend en wordt niet altijd de benaming dorpsondersteuner gehanteerd. Hun rol en resultaten vergelijken is dus lastig. Maar hoe dan ook: Romeijnders is ervan overtuigd dat een goed functionerende dorpsondersteuner niet alleen belangrijk is voor een hechtere gemeenschap, maar ook voor de gemeenteportemonnee. ,,De WMO-kosten zullen op termijn zeker afnemen", zegt hij.
Maar dan is het dus wel van belang dat de dorpsondersteuner niet na twee jaar weer verdwijnt. Wat de Steenselse dorpsraad betreft is de functie een blijvertje. Vooralsnog is bij de gemeente dan ook verlenging met twee jaar aangevraagd. Romeijnders zegt: ,,Gemeenten, maar ook zorgverzekeraars zouden veel meer in dorpsondersteuners moeten investeren."
Meer uit het leven halen
José Meijer vertelt enthousiast over haar werk. Haar doel staat haar helder voor ogen: ,,Dat mensen in Steensel, ook de ouderen, hun dagen prettig kunnen invullen, dat ze meer uit het leven halen, dat ze voelen dat ze ertoe doen." Over de weg daar naartoe ook: ,,Mensen moeten elkaar leren kennen. Mensen die elkaar kennen, durven ook vragen te stellen en hulp te vragen en te geven."
Is hier iemand die wel wat steun kan gebruiken?
José Meijer gaat her en der naast de mensen zitten: bij de biljartclub, sportverenigingen, de Stern (huiskamer voor ouderen), het gilde, het schoolplein. En overal schuift ze haar antenne uit: Valt hier iets te matchen? Kan ik hier een idee oppikken en verbreden? Zijn er dwarsverbanden tussen de diverse bubbels? Is hier iemand die wel wat steun kan gebruiken?
De dorpsondersteuner heeft al een hele lijst van tot stand gebrachte matches en matches-in-de-maak. Een voorbeeld: de biljartclub bedacht dat een duo-fiets een goed doel zou zijn bij hun jaarlijkse biljartmarathon. José hielp organiseren en verbreedde het evenement. Groepen vrijwilligers werden bij elkaar gebracht voor het bakken en verkopen van brood en wafels en voor het opzetten van een crowdfunding. Dat alles leverde zoveel op dat de tweede duofiets inmiddels in bestelling is. De eerste is onlangs gestart en volop in gebruik met 10 vrijwilligers en 10 meefietsende passagiers.
Ook het project op de basisschool waar via de kinderen nieuwe kinderen welkom geheten worden, is een mooi voorbeeld waarin José een verbindende rol speelde. Omdat omzien naar elkaar voor alle leeftijdsgroepen werkt, zegt ze.
Vertrouwen op boerenverstand en een arm om iemand slaan
José Meijer zegt dat veel mensen niet in de gaten hebben hoe belangrijk zij kunnen zijn voor een ander. Of dat ze denken dat ze daar niet bekwaam genoeg voor zijn. ,,Maar dat is niet zo. Gewoon vertrouwen op je boerenverstand en een arm om iemand heen slaan. Dat is onbetaalbaar."
En Arnold Romeijnders zegt: ,,Een goed persoonlijk netwerk is het beste pensioen dat je kan hebben. We zijn als land toch niet zo rijk geworden om als senioren langs elkaar heen te leven? Trouwens: wat is er nou leuker dan elkaar te helpen?"
Met Het Juiste Thuis naar Steensel
Op maandag 7 oktober organiseert Het Juiste Thuis een thema-bijeenkomst over 'zorgzame buurten'. Die is in Steensel, zodat er een mooie match ontstaat tussen theorie en praktijk. Wil je erbij aanwezig zijn? Meld je dan alvast aan!
juni 2024