Terugkoppeling bijeenkomst Woningdelen

Jong en oud wonen samen | Beter benutten van bestaande woningvoorraad

Tijdens de bijeenkomst van 17 juni jl. verkenden we verschillende mogelijkheden om binnen de bestaande woningvoorraad te werken aan oplossingen waarmee senioren fijn langer thuis kunnen wonen. Hierbij de samenvatting. De presentaties zijn terug te vinden op de pagina downloads/naslagwerk-bijeenkomsten.

Beter benutten bestaande voorraad

We begonnen met de presentatie van Myrthe Sietsma van Platform 31 over het beter benutten van de bestaande voorraad. Volgens Platform31 kan het beter benutten ons uit de wooncrises trekken, maar gebeurt het nog weinig. Beter benutten kan op 3 manieren:

  1. Meer mensen in een woning

  2. Meer woningen op een kavel

  3. Doorstroming van senioren

De eerste is ook wel eens omschreven als; we hebben niet meer woningen nodig, maar meer liefde. Hier kan het natuurlijk ook om inwonen, hospitaverhuur, friendswonen (samen op 1 contract) en kamergewijze verhuur (ieder eigen contract) gaan. Dit betreft de eerste vier vormen van de zeven varianten van woningdelen (zie plaat)

Bij zachte splitsing worden de meeste faciliteiten in huis gedeeld maar beschikken de bewoners wel over een eigen badkamer. Woningcorporatie Talis heeft hier ervaring mee. Nummer 6 en 7 betreffen meer woningen op een kavel, een categorie waar bijvoorbeeld dook optoppen en ondertoppen onder geschaard kunnen worden. Bij bouwkundig splitsen ontstaan er twee volledige woningen (dit is bijvoorbeeld bij Duowonen het geval). Bij kadastraal splitsen wordt de woning tot slot ook juridisch geschikt voor verkoop gemaakt. Zie presentatie 10b. van Myrthe voor meer informatie, ook over onderzoek naar motieven van senioren (gezelligheid en gedeelde kosten!) en allerlei links naar achtergrond informatie.

Tot slot deed Myrthe deze oproep tot meer lef, meer samenwerking en minder regels:

  1. Gemeenten: stimuleer woningdeelvarianten in zowel corporatie- als particulier bezit

    • Ga excessen tegen; geen uniform verbod

    • Versoepel gemeentelijke eisen wat betreft oppervlakte, welstand, parkeren en extra bijkomende eisen

  2. Woningcorporaties:

    • Sta hospita-verhuur toe

    • Experimenteer ook met ander woningdeelvarianten, zoals friendscontracten, kamergewijze verhuur, (zachte) splitsing

  3. Gemeenten én woningcorporaties:

    • Spreek Gezamenlijke ambitie uit rondom beter benutten (prestatieafspraken)


Oproep Koploper groep Woningsplitsen Zuidoost-Brabant

De tweede spreker was Yuri van Bergen van de Bouwhulpgroep, die onder de noemer “Woningsplitsen, hoe dan?” een pleidooi hield voor seriematig (fysiek) woningsplitsen.

Dat is technisch helemaal niet ingewikkeld. En als je het schaalbaar aanpakt, ook niet zo kostbaar. Er zijn veel schaalvoordelen te halen en bij de berekeningen moet je de maatregelen die je meeneemt voor de energietransitie, renovatie en levensloopbestendig maken eigenlijk uit elkaar trekken. Het aandeel dat je echt kwijt bent aan het splitsen blijkt dan erg mee te vallen.

Bouwhulpgroep wil samen met Volksbelang, Stichting Statiegeld op Jeugd en andere deelnemers aan het Juiste Thuis komen tot een koploper groep met als doel om samen naar een schaal toe te werken waarop splitsen aantrekkelijk is (jaarlijks 100+ woningen verdubbelen als gezamenlijk resultaat). Werk je bij een woningcorporatie of gemeente met interesse om mee te doen of meer informatie te ontvangen? Meld je aan via Francine!


Pitches woonvormen

Het derde onderdeel van de middag bestond uit 4 korte ‘pitches’ van verschillende organisaties die verschillende vormen van woningdelen aanbieden (behalve Butterfly effect NL;):

Hospi Housing en Kamers met aandacht

Allereerst heeft Florian Fluit van Compaen ons bijgepraat over hun pilots met Hospi Housing en Kamers met aandacht. Een van de extra voordelen om voor hospitaverhuur te kiezen, is dat het bijdraagt aan de totstandkoming van meer gedifferentieerde wijken. Bij Compaen is bijna de helft van het bezit hiervoor geschikt (1.758 woningen). Zie presentatie 10d. voor meer informatie.

Woningen ‘verdubbelen’ / Factsheet

Vervolgens vertelde Amanda Schiltmans van Stichting Statiegeld op Jeugd over haar missie te helpen de vergrijzing te kantelen door woningen te verdubbelen. (Zij noemt het liever niet splitsen want verdubbelen klinkt veel positiever.)

Zij ziet 4 soorten motieven van senioren om hun woning te verdubbelen: financieel, eenzaamheid, hulp nodig / huis en tuin zijn te groot en teveel werk, kan niet weg. Ze is daar al jaren mee bezig. Veel van haar ervaring hebben we verwerkt in een factsheet die naar aanleiding van de versnellingstafel over dit onderwerp is opgesteld. Deze is opvraagbaar bij Het Juiste Thuis. Check tevens de website van Stichting Statiegeld op Jeugd en presentatie 10e. als je hier meer over wilt weten.

Generaties verbinden

Als derde was Kitty van der Made van MijnWoongenoot aan de beurt om haar concept voor betaalbaar sociaal samen wonen te pitchen. Haar missie is om bij te dragen aan een zorgzame samenleving, waar jong en oud(er) in verbinding wonen met betekenis en plezier.

MijnWoongenoot wil woningdelen (Homesharing) normaal maken en de (intergenerationele) kracht in de samenleving ontketenen. Het gaat om het maken van goede matches tussen (meestal) jong en oud voor steeds een periode van 9 maanden (1 studiejaar) hospitaverhuur. Kan zowel in de koop als in de huur. Zie presentatie 10f. voor de details.

Butterfly Effect NL

Stijn van Kreij presenteerde tot slot Butterfly Effect NL; een beetje een vreemde eend in de bijt want zij houden zich bezig met “het versterken van de verbinding van mens tot mens door het werven en coachen van buurtverbinders”. Dat leidt tot bruisende buurtjes. Dit sloot dan weer erg goed aan op de regiobijeenkomst in april over zorgzame buurten. Het inplaatsen van buurverbinders kan tevens versterkend werken in combinatie met woningdelen. 


Uit de praktijk

Francine Linssen in gesprek met ervaringsdeskundige Leo van Zeeland

We sloten de middag af met een interview met Leo van Zeeland die in samenwerking met de Stichting Statiegeld op Jeugd een Duowoning heeft gerealiseerd. Hij deelde zijn waardevolle ervaringen als eigenaar/bewoner van een Duowoning in Best.

Volgens Leo zijn lef, Gezond Boeren Verstand (‘GBV’) en gewoon beginnen nodig om woningdelen vaker toe te passen en daarmee de bestaande woningvoorraad beter te benutten. Niets nieuws, maar in de praktijk blijkt ‘GBV’ toepassen soms toch lastig vanwege allerlei belemmeringen. Denk aan parkeernormen, huurbescherming, bezwaren vanuit de buurt, eisen van hypotheekverstrekkers en gevolgen voor de belasting en uitkeringen. Leo kreeg er allemaal mee te maken, maar heeft doorgezet en woont nu naar tevredenheid in zijn duowoning. Bij de downloads vind je ook een pdf; zie 10h. met valkuilen en tips van Leo van Zeeland.


Conclusie

De conclusie van de middag is dat er veel belemmeringen zijn voor woningdelen, vooral als het splitsen (verdubbelen!) betreft. Gemeenten kunnen sommige belemmeringen wegnemen maar niet allemaal; ook het Rijk en de Provincie spelen een rol, evenals de woningcorporaties. Hoe dan ook is investeren in woningdelen de moeite waard, want het biedt veel voordelen:

  • Langer fijn thuis kunnen wonen: beschermd en levensloopbestendig

  • Minder eenzaamheid

  • Extra huurinkomsten

  • Extra woonplekken

  • Meer diversiteit in de wijk

  • Delen is gezellig en maakt bewoners gelukkig!


Hartelijk dank voor jullie bijdragen Myrthe Sietsma (Platform31), Yuri van Bergen (BouwhulpGroep), Florian Fluit (Woningstichting Compaen), Amanda Schiltmans (Stichting Statiegeld op Jeugd (SOJ) / Duowonen), Kitty van der Made-Bogaerts (MijnWoongenoot), Stijn van Kreij (Butterfly Effect NL), en Leo van Zeeland! En dank voor de gastvrijheid Marc Cootjans en Esther Teunissen (Rabobank)!


Presentaties

Alle gehouden presentaties zijn te downloaden op onze pagina ‘naslagwerk bijeenkomsten’.


juni 2024