Terugkoppeling Workshop Zorgzame buurten
Op donderdagmiddag 23 januari organiseerden INBO en Woonbedrijf samen een workshop in De Huiskamer van de Robert Fruinflat. De Fruinflat ligt in Woensel (Eindhoven) en daar wordt door woningcorporatie Woonbedrijf samen met bewoners, Archipel, WIJeindhoven, Stichting Ontmoet & Groet en de gemeente Eindhoven gewerkt aan een zorgzamere buurt voor iedereen.
De workshop ging vooral over de ontmoetingsruimte in de Fruinflat. Zo’n ruimte kan een hele belangrijke plek zijn binnen een zorgzame gemeenschap waar senioren fijn langer zelfstandig kunnen wonen.
Nancy van Loon, Strategisch Adviseur leefbaarheid bij Woonbedrijf begon de workshop met het kort weergeven van de opgave in de Fruinlaan.
Vervolgens heeft Eliza Roukens van Inbo(adviseurs en architecten) een bewoner en de huismeester bevraagd.
Daarna was het tijd voor een eerste oefening over “je thuis voelen” waarbij deelnemers hun input konden geven aan de hand van plattegronden van de flat.
Na een korte pauze ging de ene helft van de groep verder met “de ABCD methode in de praktijk” en de andere helft verdiepte zich in “samenwerken en wederkerigheid”.
Enkele bevindingen ter overweging:
Denk bij een ontmoetingsruimte goed na: is het een 'huiskamer' van de bewoners en de buurt is te gast óf is het een buurtkamer? Dit is belangrijk om te weten voor je ontwerp, inrichting, programmering, etc.
Wie betaalt, bepaalt? Het bekostigen van de ontmoetingsruimte vanuit de servicekosten is niet altijd logisch of handig.
De financiering van buurtontmoetingsruimten (als je het niet via servicekosten kunt doen) is sowieso niet makkelijk; de suggestie werd gedaan om een gestapelde financiering vanuit meerdere partners te organiseren.
Hoe creëer je eigenaarschap van (buurt)bewoners? De meningen liepen uiteen over de vraag of een faciliterende professional het startpunt is of dat die juist pas op (eventueel) verzoek van bewoners moet worden ingeschakeld?
Conclusie
Er is niet één recept voor de ideale ontmoetingsruimte; bij iedere situatie is het belangrijk om weer opnieuw met bewoners in gesprek te gaan en de plek te onderzoeken, een visie te ontwikkelen, wel of geen professional (Inbo zegt "campingbaas") in te schakelen, na te denken over kasstromen en wederkerigheid en over samenwerken & besluiten. Dit werkt het beste in co-creatie met bewoners.
Met dank aan Nancy van Loon van Woonbedrijf voor de gastvrijheid en introductie. Aan Frank Zewald en Elize Roukens van INBO voor het bedenken (tevens Angelique Bellemakers ) en begeleiden van de workshop en natuurlijk aan alle deelnemers voor hun bijdragen waar Woonbedrijf mee aan de slag kan.
januari 2025