Terugkoppeling excursie Zorgzaam Dorp Steensel
Op 7 oktober waren we met ongeveer 30 deelnemers op bezoek in het zorgzame dorp Steensel. Arnold Romeijnders nam ons namens de Dorpsraad Steensel mee naar hoe het allemaal begon, hoe het nu loopt en waar ze als dorp over 10 jaar willen staan.
Vanuit de visie “Oog voor elkaar” werd duidelijk waarom welzijn zo belangrijk is en hoe alle bewoners hierbij betrokken worden. Wat extra bijzonder is in de situatie van Steensel is dat het gemeenschapshuis ook echt coöperatief bezit van het dorp is en dat alle verengingen er vervolgens zonder huur te hoeven betalen, gebruik van kunnen maken.
Zorgzame buurten in de praktijk
José Meijer legde vervolgens uit wat zij dan precies doet als dorpsondersteuner; als spin in het web met de voeten in de klei is zij de hele dag aan het bellen, mailen, rondrijden en kletsen om zo vele betekenisvolle verbindingen te leggen in het dorp. Soms vanuit een vraag van een bewoner maar ook vaak vanuit andere professionals bij welzijn, zorg, een van de verenigingen of de woningcorporatie. Zij vat het zelf als volgt samen: “De rode draad is toch het vertrekpunt vanuit de leefwereld van de inwoner, bewustwording van eigen kracht en kansen. Als individu, als vereniging of stichting, je neemt jezelf mee.”
In de presentatie en in het visieplan lees je er meer over *
En lees het interview met José en Arnold dat onze journalist Corrie de Leeuw in het voorjaar schreef
Vervolgens hebben we een wandeling gemaakt vanaf het bestaande gemeenschapshuis “De Höllekes” dat plaats gaat maken voor nieuwbouw (met wonen en zorg in de vorm van Volledig Pakket Thuis) naar de kerk waar het gemeenschapshuis zich gaat vestigen.
De volgende stop was bij de toren van Steensel. Daar hoorden we van de “Jannen”, vrijwilligers van het Stinsels Archief die toevallig allemaal Jan heten, over onder meer de pier van Steensel, Sint Lucia en de rijke historie van Toren en kerk(en). De aangekondigde sloop destijds van een parochiehuis voor de aanleg van de Eindhovenseweg was eigenlijk het startpunt voor de ontwikkeling van het gemeenschapshuis zoals dat er nu staat (en dat dus ook weer een vervolgverhaal krijgt).
Een gemeenschap heeft verhalen en een gemeenschap maakt verhalen en die verhalen zijn een van de vele soorten cement die een gemeenschap kan binden, zo bleek wel. Bij terugkomst hebben de deelnemers - voordat ze heerlijk gingen lunchen- genoteerd wat hen opviel, wat bruikbaar was voor de eigen situatie en welke tips er misschien nog waren voor Steensel. Zie onderstaande tabel!
Wij danken Steensel hartelijk voor de gastvrijheid en wensen de dorpsraad en bewoners heel veel succes met alle aanstaande ontwikkelingen! We zijn benieuwd waar jullie over een paar jaar staan vanuit deze stevige basis van onderop.
Neem voor meer informatie of vragen gerust contact op met de Dorpsraad Steensel via of met Francine Linssen, coördinator van Het Juiste Thuis
*De presentatie en het visieplan zijn tevens terug te vinden op de pagina Naslagwerk bijeenkomsten
oktober 2024