Via Platform31
De Thuisplusflats in Rotterdam zijn hét voorbeeld voor het organiseren wonen, welzijn en zorg in bestaande woongebouwen van corporaties. Vanaf 2021 ontwikkelde de gemeente Rotterdam dit concept samen met corporaties en zorgorganisaties in zes verschillende woongebouwen. Sinds deze zomer telt de stad er twintig. Tijdens deze werksessie wonen-welzijn-zorg voor corporaties gaan we naar corporatie Havensteder. We zijn op bezoek bij wooncomplex Mazesteyn, waar Havensteder samen met ouderenzorgorganisatie Aafje dit woonzorgconcept voor de bewoners van het gebouw organiseert.
Wat gaan we doen?
Sinds juli 2024 zijn Havensteder en Aafje van start gegaan met het Thuisplus-concept voor de bewoners van het gebouw. De betrokken projectleiders van Havensteder en teammanager Plus wonen van Aafje vertellen over hun aanpak en werkwijze en delen hun eerste ervaringen.
Verder programmeren we deze middag nog een andere praktijkaanpak en geven we een presentatie van de publicatie ‘Zorggeschikt wonen voor senioren’. Ook is er ruimte voor intercollegiaal advies waarin jij je wonen-welzijn-zorg-case kunt inbrengen, omdat je daar graag wat reflectie en denkkracht op kunt gebruiken.
Aanleiding
Het aantal senioren groeit de komende jaren sterk. Naar verwachting zijn er in 2030 ruim 2 miljoen 75+ers. Tegelijkertijd neemt het aantal vrijwillgers en mantelzorgers in verhouding af en zijn er ook tekorten op de arbeidsmarkt voor zorg en welzijn. Senioren zelf zoeken naar nieuwe woonvormen waar zij met anderen kunnen wonen en aanspraak hebben. Het gaat eenzaamheid tegen en draagt bij aan de gezondheid, en de vitaliteit van senioren. Dit vraagt om nieuwe woon(zorg)vormen.
Corporaties zien dat onder hun huurders een groot deel ouder is dan 65 jaar. Zij wonen ook steeds vaker én langer zelfstandig. Het vraagt om gerichte aanpassingen van woningen, zorgvastgoed en waar nodig ondersteuning. En om goede samenwerking met zorgverleners en gemeenten. De corporatiesector steunt de Bouw- en woonagenda van het Rijk. Corporaties staan voor de opgave om tot 2030 in sociale segment 40.000 geclusterde woonvormen en 20.000 zorgeschikte woningen te ontwikkelen.
Naast een geschikte woning hebben mensen met een intensieve zorgvraag behoefte aan zorg, ondersteuning en dienstverlening. Maar met stijgende tekorten binnen de arbeidsmarkt zorg en welzijn, het afnemen van het aantal vrijwilligers en het toenemen van de druk op mantelzorgers is het wel noodzakelijk om dit zo efficiënt mogelijk te doen. Wat zijn initiatieven die het arrangement van welzijn, zorg en dienstverlening aanbieden, en de benodigde omslag maken van professionele zorg naar meer onderlinge stut en steun in zorgzame gemeenschappen.
Thuisplusflat: Bevorderen vitaliteit en gezondheid
De gemeente Rotterdam startte in 2021 met de Thuisplusflats. Een woonvorm voor ouderen in de bestaande bouw waar de gemeente samenwerkt met woningcorporaties, zorg- en welzijnsorganisaties. In de Thuisplusflats ligt een sterke nadruk op het behoud van een goede gezondheid, daarom wordt volop ingezet op preventie. De aanwezigheid van een vast team zorgverleners en een vast aanspreekpunt op het gebied van wonen, maakt het mogelijk om gezondheidsproblemen en eenzaamheid vroegtijdig te signaleren en aan te pakken.
De Thuisplusflat biedt naast zorg dichtbij ook veel sociale contacten, doordat ouderen dicht bij elkaar wonen en elkaar gemakkelijk kunnen vinden. Bewoners blijven langer zelfstandig wonen door wonen te combineren met zorg en activiteiten gericht op ontmoeten en het bevorderen van de vitaliteit en gezondheid. In de Thuisplusflats kunnen bewoners ook samen eten in het restaurant. Buurtbewoners zijn daar ook welkom.
Voor wie?
Beleidsstrategen, programmamanagers, conceptontwikkelaars, adviseurs en kwartiermakers wonen, welzijn en zorg werkzaam bij corporaties.
Wat levert deelname jou op?
Kennis en nieuwe inzichten door uitwisseling met collega-corporaties
Handvatten om scherper te kijken naar het ontmoeten in geclusterde woonvormen