Back to All Events

Vitale, zorgzame woongemeenschappen: woningtoewijzing en doorstroming

Via Platform31

Hoe kom je tot vitale, zorgzame woongemeenschappen en welke invloed heeft woningtoewijzing en doorstroming daarop? Daarover gaat dit webinar dat Platform31 samen met het Aanjaagteam Wonen, Welzijn en Zorg voor Ouderen organiseert. Het levert je inzichten op uit de theorie en de praktijk.

Achtergrond

Het aantal senioren groeit in de komende jaren sterk. Naar verwachting zijn er in 2030 ruim twee miljoen 75-plussers in Nederland, een half miljoen meer dan in 2021. Tegelijkertijd neemt het aantal vrijwilligers en mantelzorgers in verhouding af en zijn er ook tekorten op de arbeidsmarkt voor zorg en welzijn. In de zoektocht naar oplossingen zien we een verschuiving van verzorgingsstaat naar een maatschappij waarin zelfredzaamheid en eigen verantwoordelijkheid vanzelfsprekender worden. Op steeds meer plekken ontstaan zorgzame gemeenschappen waarin inwoners het initiatief nemen tot informele zorg en beroepskrachten volgend zijn.

Ook binnen woonconcepten voor senioren is er aandacht voor vitale en zorgzame gemeenschappen: voor het creëren van woonplekken waar mensen prettig oud kunnen worden. Maar die vitale en zorgzame gemeenschappen ontstaan niet vanzelf. Het vraagt onder meer inzet van bewoners en heldere afspraken met corporaties en zorg- en welzijnsorganisaties. Ook woningtoewijzing en doorstroming zijn van invloed op de vitaliteit van de woongemeenschap.

Wat gaan we doen?

In dit webinar zoomen we in op de verschillende belangen bij woningtoewijzing. Stuur je op het toewijzen van woningen aan mensen met een zorgvraag om zo te komen tot clusters van vpt-zorg of staat de vitaliteit van de gemeenschap centraal? En hoe zorg je door een doorstroomaanpak dat je die inwoners bereikt die baat hebben bij een zorgzame gemeenschap? Of richt je je vooral op het vrijmaken van relatief grote woningen, zodat niet alleen senioren passend wonen maar ook andere huishoudens. Tijdens dit webinar gaan we in op de theorie, en belichten we de praktijk.

Voor wie?

(Beleids)adviseurs en strategen van gemeenten, woningcorporaties en zorgorganisaties. Burgerinitiatieven zijn ook welkom.

Wat levert deelname jou op?

  • Duiding van de opgave vitale woongemeenschappen en de invloed van woningtoewijzing en doorstroming daarop.

  • Inzicht in de (on)mogelijkheden om te sturen op de samenstelling van de woongemeenschap via woningtoewijzing.

  • Inzicht in mogelijkheden om doorstroming te bewerkstelligen door vergroten bewustzijn van senioren over hoe zij in de toekomst willen wonen (voorbereiden/-sorteren) en wat zij nodig hebben om de stap naar een nieuwe woning te maken.

  • Inspiratie door een praktijkvoorbeeld, belicht door zowel gemeente als corporatie.



PROGRAMMA

Tijdens het webinar worden, onder leiding van Annette Duivenvoorden (Platform31), inzichten en dillema’s gedeeld en een inspirerend voorbeeld toegelicht.

  • Susan van Klaveren, senior projectleider bij Platform31, schetst de opgave en neemt u mee in de mogelijkheden om te sturen op vitale woongemeenschappen door toewijzing en doorstroming.

  • Chantal van Kempen, teamleider Verhuur Seniorenpunt, neemt je vervolgens mee in de praktijk van het Seniorenpunt in Eindhoven. Je hoort meer over de betekenis die dit informatiepunt heeft voor senioren en welke samenwerking tussen woningcorporaties en zorgorganisaties dit tot stand heeft gebracht.

  • Daarna maken we de overstap naar de Doorstroomregeling in Zaanstreek-Waterland. Deze regeling is met ingang van dit jaar vernieuwd. Dion Heinis, adviseur bij Parteon, vertelt welke aanpassingen zijn gedaan om tot de nieuwe regeling te komen en waarom hiervoor is gekozen.

  • Tijdens het webinar is er ruimte om vragen te stellen aan de verschillende sprekers.