Rijksmonument in Beek en Donk wordt woonzorgcomplex

Vanuit de bouwopgave voor ouderenhuisvesting is er landelijk de ambitie om 40.000 zorggeschikte woningen tot 2030 te realiseren. Een voorbeeld van een nieuwe woonvariant vinden we in het Brabantse Beek en Donk. Daar is de Sint-Leonarduskerk getransformeerd tot woonzorgcomplex. De zorg wordt daar op vernieuwende wijze georganiseerd. We gingen in gesprek met de betrokkenen over de transformatie van dit woon(zorg)concept en de knelpunten en succesfactoren.

Ontwikkelen, bouwen en financieren

De Sint-Leonarduskerk (bouwjaar 1897) is een rijksmonument. De kerk werd in 2013 aan de eredienst onttrokken en stond een tijd lang leeg. Regionale media speculeerden over een nieuwe bestemming. Uiteindelijk bleek dat een kleinschalig woonzorgcomplex voor ouderen op veel lokale steun kon rekenen en bovendien financieel haalbaar was. Re-use Properties kocht de kerk van het parochiebestuur en ontwikkelden en bouwden er 21 zorggeschikte woningen in, in de categorie sociale en middenhuur.

Dankzij een meedenkende ambtenaar van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed kon een opening in de gevel worden gemaakt voor daglichttoetreding in de ontmoetingsruimte. Franchisegever Het Andere Wonen leverde het programma van eisen. In die eisen zitten de eisen voor zorggeschiktheid, maar weerklinkt ook de visie van Het Andere Wonen. Volgens Sjoerd Carrière van Re-Use Properties kenmerkt die visie zich door de ruime opzet van de appartementen en door de eis dat huren betaalbaar moeten zijn. Dat maakt volgens hem Het Andere Wonen anders dan andere zorgpartijen.

De realisatie van het project is mede te danken aan de relatief lage rentestand tijdens financieringscontracten, én dankzij de twee families die het woonzorgcomplex van Re-Use Properties kochten. Zij willen uiteraard rendement op hun investering, maar zijn ook maatschappelijk betrokken en ondersteunen de woonzorgbestemming. De eigenaar verhuurt het pand langjarig aan Het Andere Wonen, dat zich specialiseert in kleinschalige woon/zorgcomplexen. De bewoners betalen huur aan de franchisenemer en dat gaat één op één door naar de eigenaar. Er wordt door Het Andere Wonen geen cent op de huur verdiend.


maart 2024