'Oog voor Elkaar Brandevoort' krijgt terecht veel aandacht
Via Koepel Zorgcoöperaties Zuid-Nederland
Het aantal ‘Goed Voor Elkaar’-initiatieven neemt snel toe in het zuiden van het land. ‘Goed voor Elkaar’ is oorspronkelijk door Don van Sambeek in Laarbeek geïnitieerd en is een succesvol voorbeeld van een inwonersinitiatief. Het leidde bij inwoners tot bewustwording van het belang van een sterk netwerk en het zette mensen aan tot acties om het eigen netwerk te versterken. Een sterk sociaal netwerk is voor alle ouderen van belang, omdat steeds meer ouderen langer zelfstandig thuis blijven wonen.
Vervolgpilot in samenwerking met CZ
In samenwerking met de Koepel van Zorgcoöperaties Zuid Nederland en zorgverzekeraar CZ is in september 2021 gestart met een verdere verspreiding van Goed voor Elkaar. De doelstelling is dat in minimaal 2 regio’s, waarvan 1 in Limburg en 1 in Brabant, ‘Goed voor Elkaar’ wordt geïmplementeerd. Na de implementatie is het initiatief zelfstandig in de regio ingebed, onderdeel van de regionale netwerken en wordt het regionaal gefinancierd.
Aan de slag met sociale netwerkversterking
‘Oog voor Elkaar’ in de Helmondse wijk Brandevoort is een zeer succesvol voorbeeld. Initiatiefnemer is Ton Diris, inwoner van Brandevoort. Hij is Limburger van geboorte, voormalig leraar in Helmond, gepensioneerd en nu onder andere actief in KBO St. Lucia. Hij heeft het onderwerp ‘sociaal netwerk rondom de oudere inwoner’ bij het bestuur van KBO St. Lucia aangekaart en zij stonden positief tegenover het initiatief ‘Goed voor Elkaar’. Het kreeg de naam “Oog voor Elkaar in Brandevoort”. Dit om verwarring te voorkomen met een ander initiatief in Helmond, de Goed voor Mekaar Box.
Ton Diris ging als kartrekker aan de slag en hij krijgt hierin ondersteuning van Judith Somers, werkzaam bij de Koepel ZNL. Ton en Judith vormden een werkgroep, bestaande uit zo’n 6 vrijwilligers, en maakten plannen voor sociale netwerkversterking in de wijk Brandevoort. Het doel: de oudere inwoners (doelgroep 60plusser) te helpen zijn/haar sociale netwerk te versterken.
Deelname boven verwachting
De gemeente verwachtte dat aan de eerste bijeenkomst in 2023 30 mensen zouden deelnemen. Ton Diris had een hogere verwachting: 100 deelnemers. Ton Diris: “Het werden er 180! En daarna is de ontwikkeling heel snel gegaan. Op dit moment zijn er 12 buurtcirkels en de 13e staat in de grondverf. Aan een cirkel nemen 8-15 mensen deel. Zij staan voor elkaar klaar, vormen netwerken. Hulpvragen kunnen sterk verschillen: ik heb mijn enkelband gescheurd, wie kan helpen? Wie kan me helpen bij het uitlaten van mijn hond? Bij het doen van boodschappen? Wie kan me met de auto ergens naar toe brengen? In elke cirkel zijn ook twee verbinders actief en die gaan als het nodig is op zoek naar mensen die kunnen helpen. En uit die activiteiten komen weer nieuwe voort, zoals samen eten of het organiseren van een buurtbarbecue.”
De snelle groei en ontwikkeling laat zien dat in Brandevoort de behoefte groot is. Brandevoort is een moderne, jonge wijk die ongeveer 20 jaar bestaat. Er zijn 11.560 inwoners, van wie 1040 60 plussers, ca. 10% van de bevolking.
Vraagverlegenheid
De ervaring van Ton Diris is dat het belangrijk blijft om mensen te stimuleren hun (hulp)vraag te stellen. “Het is zeer belangrijk om iets te organiseren waardoor mensen elkaar beter leren kennen. En dan nog blijven er dingen liggen. Recente voorbeelden die ik heb zijn het in elkaar zetten van een kapotte kapstok en het herstellen van een lamp. Mensen nemen deel aan de werkgroep, cirkel, maar durven niet te vragen. Ze willen wel zelf hulp bieden en doen dat ook, maar mijn generatie vraagt niet zelf, stelt weinig hulpvragen.”
oktober 2024