Een passende woning voor iedereen

Bron: website Gemeente Amsterdam

We gaan Amsterdammers beter helpen om naar een passende woning te verhuizen. Te veel mensen wonen in een woning die niet past bij hun situatie. Ze wonen in een woning die te klein is, te groot of te duur. Verhuizen lukt vaak niet door het tekort aan woningen. Naast het bouwen van nieuwe woningen, willen we het voor bewoners makkelijker maken om door te stromen naar een woning die beter bij ze past. Daarom ligt er een nieuw plan op tafel: Passend wonen in Amsterdam.

Doorstromen helpt om de woningmarkt op gang te brengen. 1 verhuizing kan ervoor zorgen dat meerdere huishoudens kunnen doorstromen. Amsterdammers die naar een passende ouderenwoning verhuizen, laten misschien een eengezinswoning achter. Daar kan een gezin naartoe verhuizen dat vastzit in een te krappe sociale huurwoning. En dat maakt weer plek voor mensen die al jaren op een wachtlijst staan voor sociale huur.

Een paar cijfers

Om gezond en fijn te kunnen wonen, is het belangrijk dat je genoeg ruimte hebt. In de Amsterdamse sociale huurwoningen wonen ongeveer 12.000 gezinnen in te kleine huizen. Ongeveer 60 procent van de sociale huurwoningen is niet geschikt voor mensen die moeilijk kunnen lopen. Ook hebben mensen met een gemiddeld inkomen vaak weinig kans om een huis te vinden in de stad.

Maatregelen

Een greep uit de maatregelen van ons doorstroomoffensief Passend wonen in Amsterdam:

  • Uitbreiden verhuisregelingen 

    We breiden de verhuisregeling van Groot naar Beter flink uit. Daarmee maken we doorstromen aantrekkelijker voor huishoudens die een grote woning achterlaten als ze verhuizen. Amsterdammers die gebruikmaken van de regeling, krijgen voorrang bij het zoeken van een nieuwe woning én behouden hun huidige huurprijs.

  • Meer recht op subsidie 

    Er komt een nieuwe subsidieregeling ‘Passend Wonen’. Hiermee kunnen meer mensen een verhuiskostenvergoeding krijgen. Ook mensen die nu niet aan de voorwaarden van de huidige verhuisregeling van Groot naar Beter voldoen, kunnen hiervan profiteren. Bijvoorbeeld als ze verhuizen naar een woning buiten de sociale sector of buiten de stad. Daarnaast krijgen mensen die een sociale huurwoning achterlaten om te gaan samenwonen, ook een verhuiskostenvergoeding.

  • Maatwerk 

    We gaan meer mensen intensief begeleiden en ondersteuning op maat aanbieden als ze willen verhuizen. Ook bewoners in het middensegment en met een koophuis komen nu in aanmerking voor deze ondersteuning. Er komen meer doorstroomcoaches en we stellen een uitgebreid pakket aan maatregelen samen. Denk aan financieel advies, hulp bij het opruimen van een woning of praktische hulp bij verhuizen. We zetten de coaches ook in om huishoudens die nog in een rolstoelwoning wonen, maar deze niet meer nodig hebben, te helpen een andere passende woning te vinden.

  • Makkelijker woningruilen 

    Woningruil kan een heel goede manier zijn om 2 huishoudens aan een passende woning te helpen. Maar door ingewikkelde regels lukt het te vaak niet om de ruil door te zetten. Daarom gaan woningcorporaties hun regels beter op elkaar afstemmen. Zo nemen zij belemmeringen weg en wordt woningruil makkelijker.

Lees verder


maart 2025