Kennisplatform
Zorgzame gemeenschap
Hoe maak je een buurt geschikt en inclusief voor het langer thuis wonen van alle inwoners, dus ook van senioren? Naast het bouwen en aanpassen van woningen (de harde kant), ook door het faciliteren van zorgzame gemeenschappen! Hierover is steeds meer bekend.
Zaken die helpen zijn het stimuleren van (toevallige) ontmoetingen; het organiseren van activiteiten; het beschikbaar stellen van levendige, gemeenschappelijke ruimtes en (moes)tuinen. Alles afhankelijk van de buurtbewoners en hun wensen en talenten. In deze rubriek proberen we de best practices op het gebied van zorgzame gemeenschappen te bundelen zodat jij er je voordeel ermee kunt doen.
Bekijk hier alle gerelateerde publicaties
Het aantal ‘Goed Voor Elkaar’-initiatieven neemt snel toe in het zuiden van het land. ‘Een succesvol voorbeeld van een inwonersinitiatief. Een sterk sociaal netwerk is voor alle ouderen van belang, omdat steeds meer ouderen langer zelfstandig thuis blijven wonen.
Vanuit de visie “Oog voor elkaar” werd duidelijk waarom welzijn zo belangrijk is en hoe alle bewoners hierbij betrokken worden. Arnold Romeijnders en José Meijer namen ons mee op pad in Steensel.
Binnenkort gaat het echt niet meer. Ouderenzorg overeind houden zoals we dat nu doen. Te weinig verpleeghuisbedden, te weinig zorgpersoneel, te veel mensen die oud worden. Het moet dus anders. Maar hoe dan?
Op 22 augustus jl. vond het webinar 'Fysieke faciliteiten voor zorgzame gemeenschappen' plaats. Architecten Tijmen Kuyper en Flip Krabbendam namen de aanwezigen aan de hand van 6 basisprincipes en vele voorbeelden mee in de wereld van het ontwerpen voor (spontane) ontmoeting.
Senioren zoeken naar nieuwe woonvormen waar zij met anderen kunnen wonen. Het kan eenzaamheid tegengaan en bijdragen aan de gezondheid en vitaliteit. Tijmen Kuyper en Philip Krabbendam van CoWonen stellen dat er nog een wereld te winnen valt bij het ontwerpen van geclusterde woonprojecten.
Een thuis waarin je je fijn voelt en veilig. Dat wil iedereen. Maar zo’n plek vinden, of houden wordt steeds moeilijker naarmate je ouder wordt. Corrie de Leeuw sprak hierover met Arnold Romeijnders en José Meijer uit de zorgzame gemeenschap Steensel.
Inge Melis zag dat bewoners langer thuis hadden kunnen wonen als ze een netwerk om zich heen hadden gehad. Dus begon ze met huisbezoeken aan thuiswonende ouderen met als doel om samen een netwerkje om hen heen te bouwen.
Bij ElkWelzijn in Culemborg ondersteunt wijkcoach Pieter van de Keur bestaande activiteiten en zet hij nieuwe activiteiten op poten. Een aanwinst voor de oudere inwoners van Culemborg.
'Tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren.’ Veel toehoorders bij de Regiobijeenkomst van Het Juiste Thuis zien hoe wetten en regels het bouwen (letterlijk en figuurlijk) van sociale, zorgzame gemeenschappen frustreren.
Bouwen, bouwen, bouwen is het domste dat je kan doen, zegt voormalig rijksbouwmeester Floris Alkemade: ,,Je moet geen huizen bouwen, maar gemeenschappen." En nog een wijsheid: ,,Vergrijzing is een zege. Daar zit potentieel. Ouderen houden onze samenleving overeind."
In een dementievriendelijke woning staan eigen regie, gezamenlijkheid, veiligheid en ondersteuning centraal. Voor een dergelijke woning is een integrale aanpak nodig waarop gelijktijdig wordt ingezet op wonen, welzijn, samenleving en zorg.
Nederland vergrijst, de vraag naar zorg neemt toe en het tekort aan personeel groeit. Een vernieuwende blik op de ouderenzorg is dus nodig. De BuurtWoongroep stimuleert de sociale verbondenheid.
Wonen en zorg in Nederland lopen vast. Een gezamenlijk en inspirerend gedachtegoed is het fundament voor een toekomstbestendige wijkaanpak. Het Academy on age-friendly environments in Europe (AFEdemy) concept biedt hiervoor inspiratie, handvatten en tools.
In Luyksgestel is het gesprek gevoerd over fijn langer zelfstandig thuis wonen. Met ondermeer de dorpsondersteuner, actieve bewoners, de gemeente en ondernemers. Bekijk en beluister het in onderstaand filmpje.
KWIEK maakt gebruik van het straatmeubilair in je buurt. Volg de stoeptegels op de route en train je balans, kracht en uithoudingsvermogen. Leuk om te doen en goed voor je lijf!
More than building apartments. We bring more life to your life. When it all comes together, our human-scale design and our neighborly values combine to create a new generation of apartment living.
Hoe krijgen we mantelzorg samen toekomstbestendig? Dit onderzoeksproject beoogt eveneens mantelzorgers te empoweren. Lees hier meer over dit Helmondse initiatief.
Zorgbelang Brabant|Zeeland is samen met Burgerkracht Limburg en de Koepel voor Zorgcoöperaties Zuid Nederland betrokken bij het project ‘Goed voor elkaar’. Het doel is om meer mensen toe te rusten met een toekomstbestendig netwerk.
Henk Geene heeft op het ZorgSaamWonen Congres van 8 september 2022 een sessie verzorgd over voorzorgcirkels. In een reeks van vijf artikelen heeft hij ons in aanloop van het congres meegenomen in het fenomeen voorzorgcirkels.