Kennisplatform
Woonzorgvisies
Op 30 juni 2022 zijn de Nationale Prestatieafspraken ondertekend. Woningcorporaties, gemeenten, huurders en het Rijk hebben hierin bindende afspraken gemaakt. In deze afspraken staat onder meer dat gemeenten per 1 januari 2024 (inmiddels uitgesteld naar 2026) verplicht een woonzorgvisie moeten hebben.
Hieronder vind je allerlei handige links over woonzorgvisies, die wij in aansluiting op het Brabants Netwerk liever wonen-zorg-welzijn visies noemen en die de opmaat vormen voor concrete locale en regionale uitvoeringsprogramma’s voor senioren (en andere kwetsbare doelgroepen). Ook hebben we voorbeeldvisies van een aantal deelnemende gemeenten toegevoegd (zie onder downloads).
Tot slot hebben we daar ook de Afwegingskaders van zowel de Gemeente Veldhoven als de Gemeente Geldrop-Mierlo geplaatst, zodat je daar gebruik van kunt maken. Afwegingskaders zijn instrumenten waarmee bouwvoorstellen worden getoetst aan het beleid van de gemeente. Andere gemeenten kunnen er gebruik van maken voor hun eigen afwegingskader (tip: zorg voor aanmoedigend instrument en maak vooral veel mogelijk) en bouwende partijen door in hun plannen deze punten mee te nemen.
We hebben een aantal documenten voor je op een rijtje gezet.
Bekijk hier alle gerelateerde publicaties
De gemeenteraad van Nuenen de woonzorgvisie vastgesteld. We geven weer wat er aanvullend nodig is om mensen met een bijzondere woonbehoefte of zorgvraag goed te huisvesten. Tevens welke ambities we hebben en welke doelen wij daarvoor willen stellen.
'Tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren.’ Veel toehoorders bij de Regiobijeenkomst van Het Juiste Thuis zien hoe wetten en regels het bouwen (letterlijk en figuurlijk) van sociale, zorgzame gemeenschappen frustreren.
Bouwen, bouwen, bouwen is het domste dat je kan doen, zegt voormalig rijksbouwmeester Floris Alkemade: ,,Je moet geen huizen bouwen, maar gemeenschappen." En nog een wijsheid: ,,Vergrijzing is een zege. Daar zit potentieel. Ouderen houden onze samenleving overeind."
Een van de versnellingsacties van Het Juiste Thuis betreft het verbinden van generaties. Bij deze actie gaan we leren van de ervaringen die worden opgedaan bij het Burgerberaad traject in de Gemeente Den Bosch.
Burgerparticipatie kan ervoor zorgen dat de woonzorgvisie beter aansluit bij de bewoners. Zo kom je erachter hoe visie en beleid valt bij de direct betrokkenen. Daardoor kan je komen tot slimmere en creatievere ideeën. De waarom is helder, maar hoe doe je dat dan? Hoe kunnen gemeenten gebruikmaken van de expertise van hun bewoners? Hoe betrek je hen bij het opstellen van de visie?
Een analyse van de woonzorgopgave in de gemeente/regio vormt de basis voor een goede woonzorgvisie. Door de lokale situatie, wensen, trends en ontwikkelingen in beeld te brengen komt u erachter wat precies de lokale opgaven zijn op gebied van wonen, zorg, welzijn en leefbaarheid. En weet u wat u te doen staat.
Om de woningbouw beter op de veranderende vraag te laten aansluiten, heeft de provincie het Actieprogramma Nieuwe Woonvormen en Zelfbouw opgesteld met als doel de realisatie van alternatieve woonvormen en zelfbouw te stimuleren en te versnellen.
Wonen is een centraal thema in het provinciale beleid. Brabant wil blijven behoren tot de top van Europese kennis- en innovatieregio’s. Daarvoor is een aantrekkelijk woon-, leef- en vestigingsklimaat belangrijk, evenals een goed functionerende woningmarkt.
Op de website van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) zijn de dashboards te vinden van de woonsituatie van de huishoudens van 55+.
Op een goede manier wonen, zo nodig met zorg of begeleiding: het Expertteam Huisvesting Aandachtsgroepen (het EHA) helpt gemeenten, woningcorporaties, zorg- en welzijnsorganisaties bij de huisvestingsopgave en ergens op de weg van visie naar uitvoering.
Een woonzorganalyse geeft inzicht in de huidige en toekomstige woonzorgbehoeften en voorzieningen van uw gemeente, en biedt handvatten voor het maken van de juiste lokale investeringen in de toekomst. De analyse vormt de basis voor een woonzorgvisie.
De Taskforce Wonen en Zorg agendeert de woonzorgopgave voor ouderen en roept partners op om met elkaar aan de slag te gaan. Dankzij ons netwerk van ambassadeurs hebben we in het voorjaar van 2022 diverse inspirerende voorbeelden opgehaald van woonzorgvisies, woonzorgconcepten en slimme interventies die het verschil maken.