Kennisplatform
Woonvormen en aanbieders
Hier vind je voorbeelden en inspiratie voor verschillende woonvormen en andere oplossingen waarmee ouderen fijn langer thuis kunnen wonen.
Voorbeelden zijn: woningdelen, buurtwonen en zelfbouw (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap - CPO).
Bekijk hier alle gerelateerde publicaties
In Nederland is het mogelijk om 100.000 mantelzorgwoningen te plaatsen. Deze extra woonplekken kunnen de druk op de gezondheidszorg verminderen, doordat mantelzorgers laagdrempelig zorg kunnen bieden. Ook de bouwopgave van het kabinet komt zo een stap dichter bij: 290.000 woningen voor ouderen in 2030.
Woonzorg Nederland heeft haar woonvormen herontwikkelt, gericht op de toekomst van de moderne senior en seniorenhuisvesting. Woningen waar ontmoeting en zelfredzaamheid centraal staan. ‘Zo lang mogelijk zelfstandig wonen’ vormt de basis. Een eigen huis met eigen voordeur: een fijn thuis, met waar nodig ondersteuning en zorg dichtbij.
De bijna 73-jarige Pieter Parmentier, landelijk coördinator van Erfdelen, is een echte doorzetter. “Fietsen is mijn grote hobby. En dan leer je wel doorzetten.” En doorzetten is precies wat je nodig hebt als je een burgerinitiatief start. “Daarnaast ben ik ook wel optimistisch, want ik zie dat er van alle kanten beweging is.”
Er is meer variatie nodig aan woonvormen voor ouderen. Door het langer thuis wonen, het sluiten van de verzorgingshuizen en veranderende woonwensen is er tussen het verpleeghuis en thuis wonen behoefte aan ‘tussenvormen’.
Een voorbeeld van een nieuwe woonvariant vinden we in Beek en Donk, waar de Sint-Leonarduskerk is getransformeerd tot woonzorgcomplex.
Wie zijn bejaarde ouders in de buurt wil hebben om hen beter te kunnen verzorgen, hoeft straks geen vergunning meer aan te vragen voor een zogeheten mantelzorgwoning in de tuin. Dat staat in een nieuw wetsvoorstel.
Er zijn naar schatting zo’n 390 duizend woningen te weinig in Nederland. En dat aantal neemt naar verwachting de komende jaren nog niet af. Een zachte splitsing kan een oplossing bieden.
Over woongroepen op voormalige boerenerven. Sociaal, duurzaam, kleinschalig en goed voor het platteland. De eerste 20 projecten zijn gestart! Erfdelen spreekt velen aan en biedt bovendien belangrijke duurzame voordelen.
Er is nog steeds geen goede oplossing voor ouderen die niet thuis kunnen blijven wonen, maar ook niet naar een verpleeghuis gaan. Els van Daal (KBO-Brabant) aan het woord in het Eindhovens Dagblad.
De gemeente Woensdrecht heeft duidelijke regels opgesteld voor het plaatsten van mantelzorgwoningen. Deelnemende ouderenorganisatie KBO vind dit navolgingswaardig voor onze regio. Doe er je voordeel mee in jouw gemeente!
Twee handige overzichten die inzicht geven in de mogelijkheden van woonvormen; bijvoorbeeld optoppen, micro-woningen, maar ook geclusterd wonen. De documenten zijn tevens terug te vinden op onze download-pagina onder het kopje ‘Woonvormen’.
Woningdelen is een van de mogelijkheden om de schaarse ruimte in Nederland beter te benutten. Voor elke woningzoekende die in een lege kamer of etage terecht kan, hoeft geen nieuwe woning te worden gebouwd.
In 10 jaar moeten er 1000 locaties van Buurtwonen komen. Buurtzorg en Hestia Living zetten zich in voor een nieuw woonconcept: Buurtwonen. Het betreft wooncomplexen tussen de 10 en 25 woningen voor mensen die enige zorg nodig hebben.
Het Butterfly effect. Wij geloven in de waarde van natuurlijke verbindingen tussen mensen mét en zonder zorgvraag. Door huisjes te verhuren aan vrijwilligers, bouwen we aan bruisende gemeenschappen voor jong en oud.
Nederland vergrijst. Tellen we nu 2,3 miljoen 65-plussers, in 2040 zijn dat er 3,3 miljoen. Hoe sluit de woonvoorraad aan op een vergrijzende bevolking?
In mei 2022 is de Catalogus woonvormen voor senioren gelanceerd. De Catalogus biedt ontwikkelaars inzicht in de hedendaagse woonvormen voor senioren in Nederland. De informatie is bruikbaar voor professionele partijen en voor bewonersinitiatieven.