Kennisplatform
(Voorbeeld-)projecten
Welke initiatieven bestaan er al in Zuidoost Brabant waarmee senioren fijn langer thuis kunnen wonen? In deze rubriek vind je allerlei voorbeelden in jouw buurt.
Bekijk hier alle gerelateerde publicaties
Op veler verzoek organiseerden we een webinar over de praktijk van het realiseren van woon-welzijn-zorg initiatieven. Veel deelnemers hebben hier vragen over of willen er meer over weten. Rabobank (samen met Zenzo!) en Comfor/Long at Home deelden hun ervaringen met ons.
De vergrijzing vindt wereldwijd plaats. Bij de architectuur voor ouderenwoningen gaat het vaak over kleinschaligheid. Erik Vrieling, architect wil met zijn boek laten zien dat het bouwen voor senioren ook in grootstedelijke omgevingen kan.
Waar woonzorgvisies doorgaans door gemeenten worden ontwikkeld, ontwikkelde woningcorporatie deltaWonen een eigen visie, gericht op een ‘inclusieve en genereuze samenleving’. deltaWonen benadrukt het belang van samenwerking en maatwerk.
Omdat locaties voor nieuwbouw niet in overvloed beschikbaar zijn en nieuwbouw veel tijd en geld kost, is het transformeren van bestaande woningen een goed alternatief om zorggeschikte woningen voor ouderen toe te voegen aan je voorraad. Enkele voorbeelden uit de praktijk.
Argos Zorggroep ondertekende onlangs met een aantal andere partijen een intentieovereenkomst voor een pilot met zelfstandige seniorenwoningen met de beschikking tot 24-uurszorg. Dergelijke woningen zijn in de toekomst meer nodig.
Om de knagende eenzaamheid onder steeds langer thuiswonende ouderen tegen te gaan, tilde een groep inwoners van Oss afgelopen jaar ’s lands eerste zorgbuurthuis van de grond. De SP in Amersfoort wil hier ook werk van maken.
Een voorbeeld van een nieuwe woonvariant vinden we in Beek en Donk, waar de Sint-Leonarduskerk is getransformeerd tot woonzorgcomplex.
Senioren die samen in een woongemeenschap leven, blijven langer zelfstandig wonen. Ze kunnen op elkaar rekenen en zijn samenredzaam. Deze Stadsveteranen voelen zich sterk verbonden met de stad en de eigen, lokale gemeenschap.
Een gebouw als mantelzorger: hoe kunnen bewoners worden ondersteund om zo lang mogelijk zelfstandig te wonen? Een inspirerend en zeer vernieuwend project, volledig ontworpen vanuit het perspectief van de bewoners!
De Sint Jozefkerk in Geldrop wordt omgevormd tot een plek waar jong en oud in een zorgzame leefomgeving samenleven. Samen met de wijk creëren we in dit historische en mooie gebouw een plek waar ruimte is voor veilig wonen, spontane ontmoeting en vooral veel aandacht.
SeniorenPunt is een samenwerking tussen initiatiefnemers Wooninc. en Vitalis WoonZorg Groep en woningcorporaties Woonbedrijf en ‘thuis. Samen hebben we alle kennis in huis, versimpelen we processen en bemiddelen we in een groot aanbod seniorenwoningen en zorgwoningen. Zo zijn we één aanspreekpunt voor wonen, zorg en welzijn.
Door een groeiend tekort aan zorgprofessionals en mantelzorgers, bejaardenhuizen die weg zijn en nauwelijks groei in het aantal plaatsen in verzorgingshuizen wordt het steeds belangrijker om preventief te handelen en naasten te betrekken bij de dagelijkse ondersteuning voor ouderen die langer thuis blijven wonen.
Steeds meer mensen blijven, ook op hogere leeftijd, zelfstandig wonen. Een gevoel van onveiligheid of ongemak kan ontstaan door bijvoorbeeld valgevaar, of situaties waar snel hulp nodig is. Bijvoorbeeld brand of inbraak. Om dan snel hulp te bieden, is er Leefsamen.
"We kwamen door mijn moeder op het idee om het terrein van ons boerenbedrijf een andere bestemming te geven", vertelt Marion van der Lee (61), die samen met haar man Toine (59) woonproject Maksent in Nistelrode heeft gerealiseerd.
Het Butterfly effect. Wij geloven in de waarde van natuurlijke verbindingen tussen mensen mét en zonder zorgvraag. Door huisjes te verhuren aan vrijwilligers, bouwen we aan bruisende gemeenschappen voor jong en oud.