Kennisplatform
Data & onderzoek
Ben je bezig met strategie, visie en/of beleid op het gebied van wonen en zorg voor ouderen in Zuidoost Brabant? Maak dan vooral gebruik van alle data die al beschikbaar zijn.
Gebruik bijvoorbeeld de data uit de WoonZorgwijzer Noord-Brabant.
Bovendien is vanuit het Juiste Thuis in 2022 een rapport opgesteld dat de woonzorgopgave voor de regio Zuidoost Brabant in beeld heeft gebracht (zie Eindrapportage Regioanalyse Eindhoven).
Bekijk hier alle gerelateerde publicaties
De nieuwe Monitor Huisvesting Aandachtsgroepen geeft informatie over de omvang van de te huisvesten aandachtsgroepen, de beschikbaarheid van passende woningen en de eventuele bouwopgaven. Deze informatie helpt bij het maken van regionale afspraken.
“Als we goed begrijpen wat 50-plussers willen en wat hun behoeftes zijn, dan kunnen we daar gericht op inspelen. Dat betekent wel dat we de moeite moeten nemen om écht te luisteren. En dat ze zélf de oplossing zijn om langer thuis te blijven wonen.”
De vergrijzing is een belangrijke maatschappelijke ontwikkeling, die veel mensen aan het denken zet. Het blijkt dat 6 op de 10 50-plussers zich zorgen maken over de oude dag. Wel of niet thuis blijven wonen bijvoorbeeld.
Vijftigplussers willen in de toekomst het liefst zelfstandig thuis blijven wonen, zelfs als ze (meer) zorg nodig hebben. De toekomstige generatie ouderen staat open voor technologische hulpmiddelen die het thuiswonen makkelijker maken.
Mensen worden steeds ouder en steeds meer ouderen wonen langer zelfstandig thuis. Dit vraagt om nieuwe vormen van zorg, wonen en welzijn voor ouderen. Arts-onderzoeker Clementine Mol schreef er een rapport over.
Er zijn in Noord-Brabant tot 2040 nog bijna 80.000 geschikte woningen voor ouderen nodig en ruim 7.000 verpleegzorgplekken . Dat valt op te maken uit recent gepubliceerde gegevens door de provincie Noord-Brabant.
Tot 2040 neemt de vergrijzing in Brabant sterk toe. Dat vraagt om extra aandacht voor wonen, zorg en welzijn van senioren. Daarom worden er diverse initiatieven ontwikkeld. Opdat het voor de senioren in Brabant nu en in de toekomst goed wonen is, in een goede balans en samenhang tussen wonen, zorg en welzijn.
De WoonZorgwijzer brengt op een laag geografisch schaalniveau in beeld hoeveel personen er bepaalde aandoeningen hebben en tot welke beperkingen deze mogelijk leiden in het dagelijks leven. De gedetailleerde uitsplitsing in zorggroepen in combinatie met het lage geografisch schaalniveau van presenteren maken de WoonZorgwijzer een uniek instrument.
De Gemeentezorgspiegel biedt een overzicht van zorgdata, verrijkt met data van gemeenten zelf. Gemeenten en zorgverzekeraars krijgen een beter beeld van knelpunten en ontwikkelingen en kunnen hierdoor hun beleid en dienstverlening verbeteren. De Gemeentezorgspiegel is voor alle gemeenten kosteloos beschikbaar.